Dit is waarom we soms liever onze eigen prestaties saboteren
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: zelfsabotage.
Delen per e-mail
Hoe bereid je een belangrijk examen, een sportwedstrijd of grote presentatie voor? Dat weten we allemaal best: op tijd naar bed, niet te veel drinken en op tijd beginnen met de voorbereiding. Toch zijn er mensen onder ons die precies het tegenovergestelde doen. Ze stellen eindeloos uit, gaan te laat slapen of verschijnen met een kater op kantoor. Niet eens echt expres. Het gebeurt gewoon.
Self-handicapping wordt dit genoemd, je zorgt er zelf voor dat je door omstandigheden slechter presteert. Dom? Op zich wel. Maar dit gedrag beschermt ook je ego. Ik kan het weten, want ik heb mijn hele schooltijd aan deze zelfsabotage gedaan. Huiswerk maakte ik niet, op de ochtend voor het tentamen sloeg ik eens mijn boek open. Tijdens de les lag ik te slapen op mijn boeken of tekende ik in de kantlijnen. Dit was te zien aan mijn punten, die waren magertjes.
Hangt niets van af
Waarom deed ik zoiets? Het antwoord is eenvoudig: als ik hard zou leren en een onvoldoende zou halen, dan voelde ik me dom. Als ik niet leerde en een onvoldoende haalde, dan kon ik de schuld geven aan de omstandigheden: mijn slechte voorbereiding of de ‘hond die mijn huiswerk opat’. Haalde ik per ongeluk toch een goed punt, nouja, dan was ik blijkbaar toch behoorlijk slim. Hele teams aan leraren hebben hun hoofd gebroken over hoe ze me aan het leren moesten krijgen, maar het is ze niet gelukt.
Self-handicapping voelt namelijk prettig. Wat je ook doet, er hangt werkelijk helemaal niks van je prestaties af. Dat blijkt ook uit onderzoek naar studenten die worden uitgedaagd voor een wedstrijdje flipperen. Van tevoren mochten de deelnemers even oefenen met het spel, maar studenten die hoog scoren op self-handicapping deden dat nauwelijks. Tijdens het spelen hadden zij echter de meeste lol. Ze vonden achteraf ook dat ze het best prima hadden gedaan.
Self-handicapping voelt namelijk prettig. Wat je ook doet, er hangt werkelijk helemaal niks van je prestaties af
Achter al dit losbollerige gedrag zit faalangst en schaamte. Geen wonder dat ik niet geholpen was met slimme studeerstrategieën of een beter agendabeheer. Ik had nooit geleerd om te gaan met tegenvallende resultaten. Slecht presteren voelt naar, maar ik leerde later dat die gevoelens maar kort duren. Uiteindelijk kun je alleen maar beter worden door af en toe op je plaat te gaan.
Meer weten over onze hersenen op de werkplek? Lees dan ook Chantals boek Ons feilbare denken op het werk: over denkfouten op de werkvloer (2018).
Bekijk hier alle video's op het gebied van werk:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deze sectoren bieden in 2021 de meeste kansen voor werkzoekenden
De coronacrisis is van grote invloed op de baankansen in verschillende sectoren. De lijst met de meest kansrijke beroepen die LinkedIn ieder jaar opstelt, ziet er dan ook flink anders uit dan vorige jaren. Intermediair zocht uit welke banen juist nu voor het oprapen liggen. -
Video
Hoe een ‘meisje zonder talent’ dankzij haar billen miljardair werd
De bekendste was ze al, nu is ze ook de rijkste van de Kardashian-Jenners: Kim (40) is officieel miljardair en volgens zakenblad Forbes meer waard dan haar steenrijke halfzus Kylie Jenner. Hoe flikte ze dat? -
Op zoek naar werk? Deze vier beroepsgroepen zijn ook nu kansrijk
In sectoren als de horeca, toerisme en cultuur is er momenteel minder werk voor handen. Gelukkig zijn er ook beroepsgroepen die zowel voor de korte als de lange termijn staan te springen om nieuwe mensen. In welke banen maak je de meeste kans, en wat heb je daarvoor nodig? Nationale Vacaturebank zet het voor je op een rijtje. -
Aantal 80-plussers in 2050 2,5 keer zo groot: ‘Vrouwen en migranten moeten meer werken’
Het aantal Nederlanders van 80 jaar of ouder zal in 2050 meer dan verdubbeld zijn. Om die vergrijzing op te vangen, moeten meer mensen werken. Dat zeggen het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) en het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) in een vandaag uitgebracht rapport. -
Wat doet een...
Invalleerkracht Dennis heeft al meer dan 3000 kinderen in de klas gehad
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Dennis Verwoert (46), interim leerkracht bij Proominent Primair Onderwijs in Ede.
-
Henk (56) verloor zijn onderbeen door kanker, maar vond een baan die daar juist heel goed bij past
Een groot aantal Nederlanders met een lichamelijke beperking zit werkloos thuis. Terwijl ze wel graag aan het werk zouden willen. Maar hoe vind je een baan als je slechthorend, chronisch ziek bent of in een rolstoel zit? Veel werkgevers lijken ervoor terug te deinzen. In deze serie vertellen werkenden met een arbeidsbeperking over hun ervaring op de arbeidsmarkt. Vandaag: Henk Zijlstra (56). -
‘Wij mensen zijn hopeloos in voorspellen wat ons gelukkig gaat maken’
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: al je doelen bereikt, en dan? -
Denk jij weleens dat je slecht bent in je eigen werk? Dit is waarom dat juist een voordeel kan zijn
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: het worse-than-average-effect.