Deze sectoren bieden in 2021 de meeste kansen voor werkzoekenden
De coronacrisis is van grote invloed op de baankansen in verschillende sectoren. De lijst met de meest kansrijke beroepen die LinkedIn ieder jaar opstelt, ziet er dan ook flink anders uit dan vorige jaren. Intermediair zocht uit welke banen juist nu voor het oprapen liggen.
Delen per e-mail
In het Emerging Jobs Report van LinkedIn van 2020, gebaseerd op vacatures uit 2019, domineren privacyfuncties en beroepen in de kunstmatige intelligentie nog de lijstjes. Dat is een jaar later flink veranderd: de meeste Europese bedrijven en overheden hebben zich inmiddels aangepast aan de databeschermingswet AVG en daartoe functionarissen in dienst genomen of ingehuurd. De vraag daarnaar vermindert dus, en in Nederland staat de privacy-officer niet langer op nummer 1.
Cijfers over de kansrijkste banen zijn beperkt vergelijkbaar, want er is een nieuwe onderzoeksmethode gekozen: in plaats van een vergelijking met een jaar eerder, heeft LinkedIn nu in de Jobs on the Rise-lijsten een voortschrijdend gemiddelde berekend van veranderingen in vraag naar specialismen in de afgelopen vijf jaar. Daarbij staan branches en sectoren voorop, en daarbinnen de beroepen.
Trek uit steden
Dat de medische sector in de schijnwerpers staat in deze meting is in het licht van corona niet verwonderlijk. Echter, ook banen in onroerend goed trekken aan. Het thuiswerken heeft de drang om anders te gaan wonen aangewakkerd, er is bijvoorbeeld een trek uit steden naar oorden waar je ruimer kunt wonen, maar ook de vraag naar kantoorruimte op scherp gezet. Ook maakt e-commerce een versnelde vraag naar medewerkers door, wat geen nadere uitleg behoeft voor iedereen die het thuiswerken weleens onderbreekt om even te gaan webwinkelen.
De dominantie van de vraag naar specialisten in software, data en technologie is tanende, maar blijft krachtig. Financiën en klantenservice, juist traditionele sectoren, groeien. Meer online-winkelen leidt namelijk ook tot groei in klantcontactcentra.
Top drie
Voor het onderzoek is ook nader gekeken naar de meest kansrijke beroepen per land. Over Nederland zegt dit onderzoek: ‘Als we kijken naar de sterkst opkomende beroepsgroepen in Nederland in 2020, kunnen we zonder enige twijfel concluderen dat de sterke groei van het aantal vacatures het directe gevolg is van de virusuitbraak. Zo staan er bijvoorbeeld drie zorggerelateerde beroepen bovenaan: verpleegkundigen, ondersteunend zorgpersoneel en professionals in de geestelijke gezondheidszorg.’
Het eenzijdig koppelen van groei in zorgvacatures aan corona zou betekenen dat na afloop van de pandemie de vraag weer fors zou dalen, maar zorg is zeker de komende kabinetsperiode een groeisector, net als uiteraard onderwijs. Kijken we naar het jongste UWV-overzicht kansrijke banen en de langetermijnverwachtingen elders, dan bieden ook veel banen die verband houden met klimaat een goed perspectief, van installateurs tot ingenieurs.
Goede digitale infrastructuur
Nederland bevindt zich wat betreft de grote vraag naar leraren in dezelfde categorie als de Zuid-Europese landen Spanje en Italië. Het opvallendst is de afwijking tussen Nederland en Duitsland, waar, afgaande op deze staatjes, een inhaalslag qua digitalisering plaatsvindt. Dat Nederland minder dan veel andere landen nadelige effecten van de coronacrisis ondervindt, wordt toegeschreven aan onze goede harde en zachte digitale infrastructuur: uitstekende verbindingen en een hoge graad van digitalisering.
Voor Nederland stelde LinkedIn vijftien groeicategorieën op met de kansrijkste beroepen:
1. Onderwijs
Van universiteit tot basisonderwijs: je ziet hier de radicaalste omschakelingen, iedereen van musici tot salesprofessionals switchen naar banen in het onderwijs. Specifiek is behalve naar basisschoolkrachten een grotere vraag naar wis- en natuurkundeleraren.
2. Medische professionals
De vraag naar IC-personeel verdubbelde ruimschoots. De organisaties met de meeste openstaande vacatures – van radiologen tot verpleegkundigen – waren Amsterdam UMC, UMC Utrecht en Radboudumc.
3. Klantenservice
Er was een uitstroom van medewerkers uit de reisbranche naar e-commerce-helpdesks, maar ook horeca-, verkoop- en kassamedewerkers maakten een overstap naar de klantenservice. Het aantal vacatures groeide met 31 procent, onder meer bij Teleperformance en UWV.
4. E-commerce
Deze categorie wordt apart genoemd, met een groei van eveneens 30 procent en een opvallende overstap van winkelpersoneel naar functies waar de virtuele contacten overheersen. Onder meer magazijnbeheer, zoekmachineoptimalisatie en supply chain-management doen het goed.
5. Ondersteunend zorgpersoneel
Behalve de ziekenhuizen vroeg ook de thuiszorg de nodige noeste arbeiders. Feitje: van alle aangenomen kandidaten was 82 procent vrouw, met een gemiddelde leeftijd van 28 jaar.
6. Operations
Deze categorie behelst wat praktischer opgeleiden en zzp’ers voor bezorging en werk als teamleider. DHL, Ikea en Jumbo worden genoemd vanwege hun groei in het aantal vacatures.
7. Freelancers in creatieve content
Veel bedrijven en overheden moesten snel schakelen naar een betere online-presentatie en deden dat met freelancers, voor zowel video en tekst als in (interactieve) vormgeving.
8. Coaches
Geen verrassing in een samenleving waarin de ene helft de coach is van de andere helft. Opvallend was de overgang van fitnessinstructeurs van gesloten sportcentra naar gezondheidscoaches.
9. Freelancers in digitale content
Vergelijkbaar met nummer 7 op de lijst. Vanwege de lockdown zagen organisaties zich genoodzaakt hun online voorzieningen voor klanten uit te breiden. Zo kwam er meer vraag naar freelancers om bijvoorbeeld teksten te schrijven en podcasts te produceren.
10. Sales en business development
Er moest wel verkocht blijven worden in dit handelsland. Alle specialisten op het gebied van business development, vooral degenen met ervaring, zijn gewild.
11. Financiële diensten
De vraag naar onder anderen hypotheekadviseurs en investeringsspecialisten groeide met een kwart. Opvallende groeier: anti-witwasspecialisten die met honderden tegelijk emplooi vonden bij de banken, na de boete van 775 miljoen euro voor ING voor vermeend gebrek aan alertheid om mogelijk criminele transacties te traceren.
12. Sociale media en digitale marketing
Van degenen die in een baan vonden in deze richting, was de gemiddelde leeftijd 28 jaar. Twee derde was vrouw.
13. AI en data science
Bij uitstek een magneet voor hogeropgeleiden, met bij voorkeur logisch denkvermogen en bijvoorbeeld een diploma in een van de bètastudies of econometrie.
14. Wetenschap en onderzoek
Breken eindelijk de hoogtijdagen voor onderzoek weer aan zonder dat voor elke duizend euro ellenlange speurtochten naar financiering nodig zijn? TU Delft, Universiteit Utrecht en andere zochten medisch onderzoekers. De meerderheid van de banen ging naar vrouwen.
15. Geestelijke gezondheidszorg
De coronacrisis heeft geleid tot een toename in mentale problemen, met niet zelden de noodzaak tot professionele hulp. Bij uitstek een mogelijkheid voor werkloze of elders werkende psychologisch opgeleiden om alsnog in de eigen branche aan het werk te komen.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVIDEO
Benthe (16) schenkt winst van eigen bedrijf aan Oegandese kinderen: ‘Wij hebben het hier zo goed’
Wat sommige multinationals nalaten doet de 16-jarige Benthe van Rumpt uit Alblasserdam wel: de derde wereld helpen. Een deel van de winst die ze maakt met haar webshop Kjoetcards.nl stuurt ze direct door naar haar Emmanuel (5) en Shaluwa (3) in Oeganda. -
werken met een beperking
Leidinggevende Rob (56) heeft de spierziekte FSHD: ‘Collega’s zijn eraan gewend dat ik soms omval’
Een groot aantal Nederlanders met een lichamelijke beperking zit werkloos thuis. Terwijl ze wel graag aan het werk zouden willen. Maar hoe vind je een baan als je slechthorend, chronisch ziek bent of in een rolstoel zit? Veel werkgevers lijken ervoor terug te deinzen. In deze serie vertellen werkenden met een arbeidsbeperking over hun ervaring op de arbeidsmarkt. Vandaag: Rob de Bruin (56). -
Vandaag is het Wandel tijdens je Werk-dag: waarom wandelen zo goed voor je is
Vandaag is het Wandel tijdens je Werk-dag. Moet je naar kantoor? Ga de uitdaging aan en leg de afstand lopend af. Alle thuiswerkers worden opgeroepen om dezelfde afstand af te leggen, maar dan vanuit huis. Want lopen is goed voor zowel je fysieke als mentale gezondheid en zorgt er zelfs voor dat je je werk vandaag beter gedaan krijgt, zeggen experts. -
‘De rek is eruit? Mensen zijn toch geen elastiekjes’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: de rek is eruit. -
PREMIUM
Meer kans op een goede baan dankzij deze koffiebar: ‘Moeten wennen weer acht uur op een dag in de benen zijn’
Weer terug naar een baan in de maatschappij. Daar zorgen ze in deze koffiebar voor. Naaldwijker Frank Baggerman en Rotterdammer Perry van Gils maken zich hard voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
-
PREMIUM
Van bomvolle zalen naar bouwplaats: operazanger Martijn maakte door corona bijzondere carrièreswitch
Martijn Cornet, operazanger bij de Amersfoortse Holland Opera, werkte een klein half jaar noodgedwongen in de bouw. ,,Geweldig om te doen, maar wel erg zwaar. ’s Avonds om half negen lag ik compleet gevloerd in bed.” Zijn zangcarrière blijkt beter te combineren met lesgeven op een basisschool. -
PREMIUM
Paméla verliet de politiek en runt nu een druk uitvaartbedrijf: ‘Dankbaar om mensen bij te staan’
Wie had ooit kunnen bedenken dat Paméla Blok anno 2021 een druk uitvaartbedrijf zou runnen? En dat zónder haar werk in het openbaar bestuur te missen. Het leven kan soms verrassend lopen. En het is frappant hoe snel de politiek ontwent: ‘Je bent er zo uit’. -
Ongepaste vragen tijdens je sollicitatiegesprek? Zo geef je antwoord
Solliciteren tijdens een pandemie is lastig. Veel branches liggen stil en het aantal vacatures loopt terug. Daarom geven we je wekelijks tips om ook tijdens de coronacrisis het beste uit je sollicitaties te halen. Deze week: wat moet je antwoorden op lastige, misschien wel ongepaste vragen?