Coronasleur: Hoe houd je de motivatie als elke dag hetzelfde lijkt?
Voor wie nu thuiswerkt, kunnen de (werk)dagen voor het gevoel in elkaar overlopen. De gebruikelijke lichtpuntjes in het werkende leven - een ontspannende vakantie, een feestje of een vrijdagmiddagborrel - zitten er voorlopig niet in. Hoe blijf je dan gemotiveerd tijdens een lange werkweek?
Psycholoog Jan Helder ziet dat veel meer mensen behoefte hebben aan advies en een goed gesprek sinds de intelligente lockdown. Helder is een van de hulpverleners bij OpenUp, een online platform voor laagdrempelige psychologische hulp. ,,We merken dat het aanpassen aan de maatregelen niet voor iedereen even makkelijk is. Ook wordt er, onder meer, veel meer gepiekerd. Mensen hebben nu veel meer de ruimte om na te denken omdat er veel minder prikkels van buitenaf zijn.”
Mensen hebben nu veel meer de ruimte om na te denken omdat er veel minder prikkels van buitenaf zijn
Dan kan het lastig, of zelfs haast onmogelijk voelen, om nog gemotiveerd aan het werk te gaan. Maar de week door komen omdat je een leuke vakantie in het vooruitzicht hebt, is niet hoe het hoort, zegt arbeidspsycholoog Tosca Gort van Gort Coaching. ,,Dat werk als een last voelt en je vakantie nodig hebt om het vol te houden, is een denkfout.”
Flow
We zouden ons werk in de basis leuk genoeg moeten en daar voldoende energie uit moeten kunnen halen, stelt Gort. Niet omdat het al bijna vakantie is. ,,Volgens mij vindt 40 procent van de mensen het werk niet leuk genoeg en doet het voor het geld. Dat vind ik jammer.” Om het werk leuker te maken heb je doelen nodig, iets om naartoe te werken, dan kom je in een flow. ,,Dat is het geheim, de oplossing zit niet in minder werken maar in het vinden van een manier waardoor de tijd voorbij vliegt tijdens het werk.”
Volgens arbeidspsycholoog Gort heeft het gepieker in de coronatijd ook zo z’n voordelen. ,,Door corona krijgen we nieuwe prioriteiten. We zitten normaal in een ratrace, nu hebben we veel tijd om na te denken en komen we er ineens achter dat dit werk niet is wat bij ons past.” Gort ziet dat veel meer werknemers in deze coronatijd uit proberen te vinden wat ze willen met hun carrière.
Verdwaald
Maar als alle weken op elkaar lijken zonder dat er iets bijzonders gebeurt, kan de werkdag nog steeds zwaar aanvoelen. Een tip van psycholoog Helder: zorg voor heldere kaders rondom de werkdag. Het nabootsen van werkrituelen, zoals naar kantoor reizen, een kopje koffie halen bij de automaat, even bijkletsen met collega’s, kan helpen. Helder: ,,Veel mensen halen houvast uit die rituelen, maar de meeste rituelen zijn nu verdwenen. Je kan je daardoor verdwaald voelen en het dan moeilijk vinden om op gang te komen.”
Houd die reis van en naar kantoor er dus in, dat helpt je om in het werkritme te komen. ,,Maak een wandeling, dan ben je even bezig met iets waar je je niet op hoeft te focussen. Zo kun je als vanouds je dag mee te beginnen en je dag afsluiten.”
Sleurtaakje
Arbeidspsycholoog Gort geeft juist de tip om werkpatronen te doorbreken. ,,Loop je normaal gesproken ook liever weg voor de dingen die je moet doen tijdens het werk? Doe ze dan juist.” Een andere tip van Gort is verschillende taken door elkaar gooien. Niet alle meetings in een ochtend plannen, maar ze juist verdelen over de dag. ,,Dat kun je ook met locatie doen, al is dat nu wat lastiger, maar het helpt om op verschillende plekken te gaan zitten werken.”
Als je uit de sleur wil raken, is het ook belangrijk om nieuwe dingen te blijven leren. ,,Doe bijvoorbeeld een online workshop die bij je werkveld past. Maar het onderwerp moet je wel echt aanspreken want anders wordt het weer een ‘sleurtaakje.’”
Zoom-verbinding
Het allerbelangrijkste is goed voor jezelf zorgen, benadrukken zowel Helder als Gort. Dat zit ’m niet alleen in goed eten, bewegen en slapen. Richt je ook niet te veel op wat niet meer mag, zegt Helder. ,,Laat je leven draaien om positieve dingen en sta niet teveel stil bij de dingen die niet meer kunnen. Ga uit van wat nog wél kan. Dat is een positievere insteek en dat levert ook concrete antwoorden op. Wat heb jij precies nodig om de komende tijd door te kunnen?”
Kijk bijvoorbeeld naar hoe je de dingen in je werk die nu anders zijn opnieuw kunt inrichten. ,,Ik haal altijd energie uit samen zijn met collega’s. Gezien de thuiswerksituatie heb ik mij gericht op plannen maken voor als wij elkaar weer meer mogen zien. Daar even mee bezig zijn geeft mij energie voor de werkdag.”
Laat de Zoom-verbinding gewoon heel de dag openstaan, dat kan eventueel zonder beeld
Collega’s zorgen vaak voor meer gezelligheid en dus ook voor meer motivatie. Zorg er daarom voor dat je altijd in contact blijft met iedereen. Gort: ,,Laat de Zoom-verbinding gewoon heel de dag openstaan, dat kan eventueel zonder beeld. De drempel valt dan weg om contact te zoeken en zo kun je altijd even inchecken op kantoor om iets te delen.”
Pakketbezorgers hebben het door de coronacrisis drukker dat ooit. Ewoud Verschoor vertelt hoe zijn werkdagen er nu uit zien:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMsociale zaken
Van Gennip: Franse jeugdwerklozen uit voorsteden hier welkom om te werken
Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) oppert om werkloze Franse jongeren uit probleemwijken in Nederland te laten werken. Samen met Spaanse jeugdwerklozen zouden zij aan de slag kunnen in de horeca of in de kassen. De roep om een stop op de komst van arbeidsmigranten vindt bij Van Gennip geen gehoor. ‘Zonder hen wordt het moeilijk’. -
PREMIUM
We missen onze collega's: met deze tips houd je toch nog gezellig contact
De belangrijkste reden voor thuiswerkers om terug te willen naar de werkplek? Dat zijn onze collega’s. Vooral de spontane gesprekjes in het voorbijgaan worden gemist. Hoe voorzie je vanaf je thuiskantoor toch in je behoefte aan een gezellig kletspraatje? -
Werkvragen
Geen ‘echt’ contact met baas of collega’s? Zo laat je toch zien hoe hard je werkt
Je weg vinden op de arbeidsmarkt kan best lastig zijn. Om je een handje te helpen, beantwoorden experts hier wekelijks een veelgestelde vraag over werk. Vandaag: hoe maak je een goede indruk als niemand van het bedrijf je in het echt ziet? -
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd. -
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen?
-
PREMIUMHoe is het nu met?
Jongensdroom wordt nóg mooier: Jurian (25) en Sjaak (26) openen hun tweede viswinkel
Visboer worden was een jongensdroom voor Sjaak van der Spek. Ruim twee jaar geleden kwam die uit, toen hij samen met Jurian van de Graaf een viszaak overnam in winkelcentrum Bloemendaal. Sinds vorige week telt Vishandel Groene Hart twee winkels, na de overname van Zeevishandel Kees Vrolijk in het Goudse centrum. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder.