Bijna 40 procent zou deel van loon inleveren om eigen baan te redden
PollVan alle werknemers wereldwijd is bijna twee vijfde bereid, oftewel 40 procent, om voor een lager salaris te werken, als daarmee banen in het bedrijf gered kunnen worden. Ook zou 30 procent het niet erg vinden om het loon later te ontvangen. Dat blijkt uit onderzoek van salarisdienstverlener ADP.
Delen per e-mail
Aan het onderzoek van ADP deden ruim 11.000 werknemers wereldwijd mee. De respondenten werd gevraagd wat ze acceptabel zouden vinden om banen binnen de organisatie te redden. Ze konden kiezen uit: salarisverlaging, uitstel van betaling, beëindiging van de arbeidsrelatie of helemaal geen maatregelen. Ongeveer twee vijfde van hen gaf aan akkoord te gaan met een loonsverlaging.
Bereidheid
De respondenten verschillen van mening over om hoeveel loon dat dan zou moeten gaan. In totaal is 40 procent bereid om een verlaging van tien procent of minder te accepteren. Ruim 30 procent vindt een verlaging van tussen de 11 en 20 procent acceptabel. Bijna 20 procent zou zelfs nog akkoord gaan met een verlaging van 21 tot 30 procent.
De tekst gaat verder onder deze poll
Poll
Zou jij een deel van je loon inleveren om zo je baan te redden?
-
Ja, ik zou 10 procent van mijn loon inleveren (22%)
-
Ja, ik zou 10 tot 20 procent kunnen missen (9%)
-
Ja, ik zou zelfs 20 tot 30 procent inleveren (5%)
-
Nee, ik zou geen loon inleveren (63%)
,,Het hangt natuurlijk af van de persoonlijke situatie of ze een deel van het salaris kunnen missen. Werknemers die moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen, zullen het minder snel doen. Uit de cijfers blijkt dat mensen in het onderwijs en de zorg wereldwijd een minder grote bereidheid hebben om een loonoffer te doen”, zegt Martijn Brand, algemeen directeur van ADP Nederland.
Ook blijkt dat oudere werknemers er meer moeite mee hebben dan hun jongere collega’s. ,,Ze hebben vaak meer vaste lasten dan jongere werknemers en bijvoorbeeld studerende kinderen die ze financieel ondersteunen.”
Het hangt natuurlijk af van de persoonlijke situatie. Werknemers die moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen, zullen het minder snel doen
Uitstel
Uit het onderzoek blijkt ook dat een derde van de respondenten akkoord zou gaan met uitstel van salarisbetaling. Ze zouden het niet erg vinden om hun loon later te ontvangen als daarmee banen gered zouden kunnen worden. Volgens 13 procent van deze groep mag het uitstel niet langer duren dan een maand. Twee op de vijf vindt één tot twee maanden nog acceptabel. Bijna 30 procent gaat akkoord met een wachttijd tot drie maanden.
Veel bedrijven verkeren in zwaar weer door de coronacrisis. Brand vindt het daarom niet verrassend dat veel werknemers willen meehelpen om het bedrijf te redden. Maar ze moeten het wel samen doen, weet hij. ,,Als jij bereid bent een offer te brengen om de baan van je collega te redden, ga je er ook vanuit dat hij dat voor jou doet. Het werkt twee kanten op.”
Afdwingen
Toch zou ruim 30 procent helemaal niet akkoord gaan met het inleveren van loon, of met uitstel of andere arbeidsvoorwaarden. Beëindiging van de arbeidsrelatie is het minst populair onder de respondenten. Nog geen 10 procent gaf aan hiervoor te kiezen. ,,Maar dat is logisch. Niemand zit erop te wachten om zijn baan te verliezen.”
Brand zegt dat je een offer van werknemers niet kunt afdwingen. ,,Je hebt te maken met contracten die je niet zo maar kunt verbreken. Bereidheid van de werknemers is heel belangrijk. Zorg voor open communicatie. Leg uit hoe het bedrijf ervoor staat en dat een loonoffer nodig is om banen te redden. Anders krijg je ze niet mee.”
Je hebt te maken met contracten die je niet zo maar kunt verbreken. Bereidheid van de werknemers is heel belangrijk
Je baas mag niet zo maar je salaris verlagen. Prof. dr. Stefan Sagel van Universiteit Leiden legt uit hoe dat zit:
Ben jij op zoek naar een nieuwe baan? In de bouw zijn veel mogelijkheden. Vul je gegevens in en ontvang vacatures in je mail:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ronald start detacheringsbureau voor autisten: ‘Meer dan de helft zit werkloos thuis’
Hij is een man met een missie. Ronald van Vliet (51) wil mensen met autisme aan het werk helpen. Hun talenten inzetten op een manier die past bij hun mogelijkheden. Met detacheringsbureau TalentTwist koppelt hij autistische kandidaten aan geïnteresseerde bedrijven, met thuiswerkbanen. -
Uitspraken in eerste ‘coronazaken’: ‘Rechters buigen nog niet mee met de werkgever’
Werknemers die geen vakantiegeld krijgen, een loonoffer moeten brengen of verplicht vakantiedagen moeten opnemen: de eerste ‘coronazaken’ kwamen de afgelopen weken voor de rechter. ,,Tot nu toe worden arbeidsvoorwaarden door de rechter gerespecteerd”, aldus Hans Kamerbeek, advocaat arbeidsrecht. -
Onderzoek Eén op de drie leidinggevenden neemt werknemer die ooit psychische problemen heeft gehad niet snel aan
Tweederde van de leidinggevenden heeft bedenkingen bij het in dienst nemen van een sollicitant met psychische problemen, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Tilburg University. En dat is vreemd, want 52 procent heeft wel positieve persoonlijke ervaringen met deze medewerkers. ‘Werkgevers willen het liefst een werknemer waar niets mee is. Dat is onrealistisch.’ -
Loonoffer of verplichte vakantiedagen? Dit zijn je rechten in coronatijd
De coronacrisis duurt voort en werkgevers zitten met hun handen in het haar. Hoe moet het met al die vakantiedagen? En kunnen de salariskosten omlaag? Ook werknemers maken zich zorgen: kunnen zij wel op vakantie wanneer ze willen? We zetten een aantal veelgestelde vragen op een rijtje. -
PREMIUM
Krantenbezorger Arie (83) stopt nu écht: ‘Op mijn hoogtepunt, net als een artiest’
Ruim 1,5 miljoen kranten bezorgde Arie Schüller in 25 jaar tijd. Of het nu plensde, sneeuwde of stormde, altijd kon zijn wijk op hem rekenen. Nu stopt de 83-jarige Delftenaar er mee. ,,Wie zo lang de krant loopt, leert niet alleen zijn wijk, maar ook de mens kennen.”
-
Zo zorg je ervoor dat een blunder op je werk je niet blijft achtervolgen: 'Meld het zelf meteen’
Het alarm af laten gaan tijdens een weekenddienst, een verkeerde stekker eruit trekken in het datacentrum of van de trap vallen bij een sollicitatie. Niemand maakt graag een blunder, en al helemaal niet op werk. Hoe zorg je dat een fout je niet blijft achtervolgen op de werkvloer? -
PREMIUM
Tijd dringt voor evenementensector: garantiefonds moet reddingsboei worden
Nu verzekeraars niets meer uitkeren bij annulering van een festival of congres vanwege corona, heeft de evenementensector zijn hoop gevestigd op de komst van een garantiefonds, waarbij de overheid - als evenementen deze zomer niet doorgaan - een deel van de gemaakte kosten voor haar rekening neemt. ,,Het zou onze reddingsboei zijn.” -
Salaris Chris: ‘Ik wist dat het salaris niet veel was toen ik koos voor de zorg’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Chris (22) werkt 28 uur als helpende in de ouderenzorg.