Ayla bouwt computersystemen die automatisch witwaspraktijken onderscheppen
Wat doet een...Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag Ayla Kangur (31), machine learning engineer bij Slimmer AI.
Machine learning engineer, dat klinkt ingewikkeld. Hoe leg jij aan vrienden en familie uit wat je doet?
,,Dat vind ik soms best lastig. Meestal leg ik het uit door een voorbeeld te gebruiken. Dan vertel ik bijvoorbeeld over het computersysteem, Sentinels, dat we gebouwd hebben om automatisch verdachte geldtransacties te detecteren. Daarmee kunnen financiële instanties wit-waspraktijken onderscheppen.”
En dat heet dan machine learning?
,,Ja, een systeem leert zelf wanneer een transactie verdacht is op basis van data, zoals geldbedragen. Voor een keukenbedrijf is een transactie van 15.000 euro niet veel, voor een sokkenverkoper wel. Wij zorgen ervoor dat het systeem dit soort data gevoerd krijgt. Een ander voorbeeld is het systeem dat we voor een wetenschappelijke uitgeverij hebben gemaakt dat teksten automatisch leert categoriseren. Dat moesten de werknemers hiervoor met de hand doen.”
De tekst gaat verder onder de vacaturetool.
Wat is jouw rol precies als engineer?
,,Als ik aan een nieuw project begin, achterhaal ik eerst wat het probleem van de klant is. Daarna start je met een literatuurstudie. Want je wil natuurlijk dat je oplossing state of the art is. In ons vak verandert alles zo snel. Vervolgens onderzoek ik de data en kijk ik of we alles wel kunnen gebruiken voor het model. Daarna is het een kwestie van de data in de juiste vorm zetten zodat ze aan het systeem gevoerd kunnen worden. Vervolgens ga je aan de slag om het computersysteem te bouwen.”
Wat vind je het leukst aan je werk?
,,Machine learning is een subgebied van kunstmatige intelligentie, iets dat me altijd heeft geboeid. Bij automatisch beslissingen nemen komt ethiek om de hoek kijken. Dat vind ik heel interessant. Je wil niet dat er iets insluipt dat voor een discriminerend model zorgt. Net zoals bij automatische sollicitatiesystemen die soms toch een voorkeur krijgen voor mannen door bijvoorbeeld data over hobby’s die mannen vaker hebben dan vrouwen. Daarom kijk ik altijd kritisch naar welke data ik wel of niet wil meenemen en hoe een model het in de praktijk doet.”
Bij automatisch beslissingen nemen komt ethiek om de hoek kijken. Je wil niet dat er iets insluipt dat voor een discriminerend model zorgt
Op welke momenten vind je je werk lastig?
,,Het is soms lastig om de juiste verwachting bij de klant te creëren. Sommige klanten denken dat kunstmatige intelligentie alles kan, terwijl dat niet altijd zo is. Zo werkte ik mee aan een medisch project waarbij meerdere partners dachten dat het systeem verregaande voorspellingen zou kunnen maken aan de hand van data van alle patiënten. Ik moest toen hun verwachtingen temperen.”
Krijg je weleens stress van je werk?
,,Als ik een deadline moet halen wel ja. Als er een fout in een machine learning model glipt dan wordt dat soms minder snel opgemerkt dan bij traditionele software. De voorspellingen van het systeem kunnen er namelijk best goed uitzien. Als je er pas achter komt als het systeem al half af is, dan is dat heel vervelend. Gelukkig werken we met pull requests, waardoor collega’s altijd meekijken met je werk. En ik doe dit werk natuurlijk niet alleen, ik zit in een team met mensen die me altijd kunnen helpen.”
Hoe ziet het team eruit? Is het geen mannenbolwerk?
,,Er zijn in dit vak meer mannen dan vrouwen, maar daar merk ik zelf niets van. Er heerst geen mannencultuur in ons bedrijf. De mannen brengen net zo goed een zelfgemaakte taart mee naar het werk of delen hun honden- en kattenfoto’s met iedereen. Klanten verbazen zich soms wel over mij. Dan zeggen ze: ‘Je ziet er helemaal niet uit als iemand die dit werk doet’. Maar het zijn meestal mensen van buiten de IT die dit soort dingen zeggen.”
Er heerst geen mannencultuur in ons bedrijf. De mannen brengen net zo goed een zelfgemaakte taart mee naar het werk
Het is geen mannenbaan dus.
,,Nee, absoluut niet! Je moet kunnen programmeren en heel goed zijn in wiskunde, maar het is ook een heel creatief beroep. Vaak zijn er tientallen oplossingen te bedenken voor een probleem en je moet elke keer afwegingen maken in je opties. Daar moet je wel creatief genoeg voor zijn.”
Zie je jezelf dit werk nog tot je pensioen doen?
,,Ik blijf mijn hele leven denk ik nog wel bezig met kunstmatige intelligentie. Ik vind het zo fascinerend. En de technologie is nog jong, dus er is ook in de toekomst nog heel veel werk voor mensen met mijn beroep.”
Engineers gezocht
Enthousiast geworden over dit werk? Op Nationale Vacaturebank vind je tientallen relevante vacatures. We lichten er drie voor je uit:
Je kunt net als Ayla aan de slag als Machine Learning Engineer, op het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht zoeken ze mensen.
Bij Cimsolutions in Vianen zoeken ze een Software Engineer voor software gebaseerd op onder meer Java en Python technologie.
Liever aan het werk als Data Engineer? Bij Quades in Amsterdam hebben ze een vacature openstaan voor Data Engineer/Software Engineer.
Bekijk hier alle video’s van AD Werk:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat doet een...
Margriet (44) is al 17 jaar rector: ‘Ik ken nog steeds al onze leerlingen bij naam’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag Margriet van Welt-Danes (44), rector bij Luzac Arnhem & Zwolle. -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUM
Michelle is straatarts: ‘Vrouw zonder papieren kreeg geen zorg en stierf bijna voor m'n ogen’
Haar moeder woonde in een achterstandswijk en leefde van de bijstand, haar vader was een gevierd arts uit de chique buurt. Als kind zag Michelle van Tongerloo (38) de kloof tussen arm en rijk van dichtbij. Nu ziet ze die als straatarts in Rotterdam. ,,Ik heb zo hard gehuild.” -
Zo komt het dat je op Bevrijdingsdag gewoon moet werken
Het is vandaag Bevrijdingsdag, de dag waarop we in Nederland 77 jaar vrijheid vieren. Toch krijgen veel werkenden dit jaar geen vrije dag op 5 mei. Hoe zit dat precies?
-
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
Wat doet een...
Mike (21) telt vleermuizen voor zijn werk: ‘Ik krijg de nodige coronagrappen te horen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag Mike Zwaneveld (21), veldwerker ecologie en bodemonderzoek bij Econsultancy. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s.