Altijd te veel werk en te weinig uren in een dag? Zo deel je je tijd beter in
Werk aan jezelfBen je altijd druk, druk, druk en heb je aan het eind van je werkdag standaard nog een stukje (of een berg) werk over? Met deze tips van psycholoog en stressexpert Thijs Launspach deel je je tijd slimmer in.
Delen per e-mail
Vooropgesteld: het hangt natuurlijk van je baan af in hoeverre je vrij bent om je werkdag in te delen. Draai je shifts op een callcenter, dan ontkom je er niet aan dat je het grootste deel van de dag zit te bellen. Maar dan nog kun je mogelijk kleine veranderingen toepassen om wat minder stress te ervaren.
De meeste mensen denken van zichzelf dat ze hun tijd best goed indelen, maar dat wil niet zeggen dat het ook zo is, zegt psycholoog en stressexpert Thijs Launspach, auteur van het boek Werk kan ook uit. Nu we massaal thuiswerken, is het misschien nog wel lastiger om echt efficiënt te werken. „Mensen moeten nu zelfstandiger werken, dat vergt veel zelfdiscipline. Daarnaast is het onderscheid tussen werk en privé nu veel vager. Het kan verleidelijk zijn om ’s avonds nog een uurtje door te werken als je heel veel werk hebt liggen, dus het is zaak om duidelijke afspraken met jezelf te maken over wanneer je wel en niet werkt.”
Honderd procent efficiëntie is voor niemand haalbaar, maar je kunt wel stappen doen op weg naar méér efficiëntie
Ben jij zo iemand die aan het einde van de dag het werk nooit af heeft, dan kan dat volgens Launspach aan twee dingen liggen: of er is te veel werk voor de tijd die je hebt, of je deelt je tijd niet efficiënt in. „Honderd procent efficiëntie is voor niemand haalbaar, maar je kunt wel stappen doen op weg naar méér efficiëntie.”
Dit zijn de tips van Thijs Launspach voor meer grip op je tijd:
1. Hanteer de 70/30-regel
Plan je dag nooit te vol met afspraken en taken, zegt Launspach. „Houd minimaal 30 procent van je tijd vrij voor onvoorziene omstandigheden die je aan het begin van de werkdag niet kunt voorspellen, zoals urgente mailtjes of collega’s die je hulp nodig hebben. Anders is het heel stressvol als er ineens iets tussendoor komt wat je hele planning onder druk zet.”
2. Neem geregeld pauze
Je denkt misschien dat je dan juist niet efficiënt bent, maar dat is volgens Launspach een misvatting. „Die pauze heb je nodig om ervoor te zorgen dat je je beter kunt concentreren. Te weinig pauze nemen is een valkuil, je wordt er minder productief en efficiënt van. Neem dus elk uur 5 minuten pauze, of elke anderhalf uur 10 minuten. Doe even iets anders met je hoofd en je lichaam.”
De tekst gaat verder onder de opleidingstool.
3. Check maximaal drie keer per dag je e-mail
Launspach: „Je mailbox is in feite een soort to-dolijst voor jou, die beheerd wordt door andere mensen. Zij bepalen wat voor taakjes jij krijgt, en bovendien is het heel afleidend. Het kost veel tijd en zorgt voor een hoop stress. Als je alleen op gezette tijden kijkt, ben je productiever, minder gestrest en voel je je ook gelukkiger op je werk.”
4. Zet notificaties uit
Wat voor je mailbox geldt, gaat natuurlijk ook op voor al die andere afleiders op je telefoon. Facebook, WhatsApp, Instagram, LinkedIn, Twitter – ze zorgen allemaal voor ruis en halen je uit je concentratie. Zet daarom al je notificaties uit, adviseert Launspach. „Zorg dat mensen je alleen kunnen storen met een urgent telefoongesprek. De rest kan wachten tot jij er tijd voor hebt.”
Zorg dat mensen je alleen kunnen storen met een urgent telefoongesprek. De rest kan wachten tot jij er tijd voor hebt
5. Stel prioriteiten
Launspach gebruikt daarvoor de vraag: moet ik dit nu doen? „Die bestaat feitelijk uit vier vragen, afhankelijk van het woord waar je de nadruk op legt. MOET ik dit nu doen? Is het een verplichting of iets waar je zelf voor hebt gekozen? Moet IK dit nu doen? Of kun je het ook delegeren? Moet ik dit NU doen? Heeft het wel echt zoveel haast? En moet ik DIT nu doen, zijn er niet andere dingen die belangrijker zijn?”
Meer leren over timemanagement? Bekijk dan ook eens het aanbod op Intermediair. Veel van de trainingen zijn online te volgen. Voor het volledige online aanbod kijk je hier.
Kijk hier ook alle afleveringen van De Succesminuut met coach Charlotte van ‘t Wout:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column Waarom de lockdown ons innovatiever maakt
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: creatief denken. -
Bas gaat viraal na faillissement van zijn bedrijf: ‘Maar met likes kan ik geen brood kopen’
Begin 2020 was het grote succes niet ver weg voor het bedrijf van Bas, tot er in maart een probleem opdoemde: corona. Na er werkelijk alles aan gedaan te hebben om het hoofd boven water te houden, zat er in december voor Bas niets anders op dan het bedrijf failliet te verklaren. Nadat hij het nieuws deelt op LinkedIn, verbluft hij duizenden mensen met zijn positiviteit. ,,Ik geloof in vallen en opstaan. Morgen is er weer een mooie dag.’’ -
Werknemer én investeerder: waarom zij duizenden euro’s in het bedrijf staken
Bedrijven lenen geregeld geld om te kunnen investeren. Maar dat gebeurt meestal achter gesloten deuren, zeker bij ondernemingen in de financiële sector. Viisi Hypotheken wilde dat eens anders aanpakken en startte een crowdfundingscampagne. Hiermee wil het bedrijf in het ‘openbaar’ via klanten, medewerkers, familie en vrienden minimaal 500.000 euro ophalen. -
Werk aan jezelf Keuzestress? Vijf tips om besluitvaardiger te worden
We leven in een maatschappij waarin succes maakbaar heet te zijn. Ben je niet succesvol? Eigen schuld, verkeerde afslag genomen. Geen wonder dat veel mensen moeite hebben met het doorhakken van knopen. Maar er is wat aan te doen. -
Baan kwijt door corona Na 200 sollicitaties vond Anouk (31) werk als buddy in het ziekenhuis
Het ene na het andere bedrijf maakt bekend mensen te moeten ontslaan. Reden: corona. Er zijn minder vluchten, minder treinreizen, minder vakanties, minder festivals, en ga zo maar door. Anouk Streng (31) uit Utrecht was junior branding consultant. Nadat Anouk haar baan kwijtraakte, stuurde ze meer dan 200 sollicitatiebrieven. Sinds december werkt ze als buddy in een ziekenhuis.
-
Werk aan jezelf Zo voer je nooit meer een saaie (online) vergadering
De echte vergadertijgers daargelaten, is niemand dol op meetings. Vaak duren ze te lang, zijn steeds dezelfde mensen aan het woord en wordt maar wat in het wilde weg gepraat zonder duidelijk doel. Kan dat nou niet beter? Jazeker wel, zegt vergaderexpert Rob de Haas. Vergaderen kan zelfs leuk zijn. En dit is het moment voor verandering. -
rechtbank Broodjesbezorger weigert mondkapje, mag na 6,5 jaar niet meer op werk komen
Een bezorger en een banketbakkerij uit Bilthoven liggen volledig met elkaar overhoop vanwege een conflict over het dragen van een mondkapje. De medewerker werd de toegang tot het bedrijf ontzegd omdat hij weigerde de instructies op te volgen. De rechter stelt de werkgever in het gelijk en oordeelt dat de man pas weer aan het werk mag zodra hij zijn mondkapje opdoet. Ook mag de banketbakkerij de betaling van zijn loon tot die tijd opschorten. -
PREMIUM
Ida: ‘Mijn vader gaf me mijn spaargeld toen ik 18 werd, een kleine 20.000 euro’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ida woonde twee maanden bij het Leger des Heils, maar huurt nu een kamer. Ze kan van heel weinig geld goed rondkomen.