Agnes is productmanager loempia's: ‘We maken er 5 miljoen per week’
wat doet een...Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Agnes van der Niet (38) internationaal productmanager bij snackproducent Goodlife Foods.
Delen per e-mail
Wat houdt je functie precies in?
,,Ik ben verantwoordelijk voor alle ontwikkelingen binnen een productgroep: de loempia. Als een klant een nieuw product wil of als wij zelf voorstellen een nieuw soort loempia te maken, gaan we aan de slag met de ontwikkeling.”
Hoe gaat dat in z’n werk?
,,Er wordt eerst een schets van het recept gemaakt. Daarna gaat de ontwikkelaar de proefkeuken in om het recept te testen. Ik mag dan zelf ook af en toe proeven. Uiteindelijk ben je zo’n driekwart jaar verder voor je een eerste productie afhebt. Want het is echt een uitdaging om op grote schaal te produceren in de fabriek. Het deeg van de loempia kan heel gevoelig zijn, dat maakt het lastig om het met al die grote machines goed op de productielijn te krijgen. Voor alle fabrieksmedewerkers is het altijd een spannend moment als we iets nieuws gaan maken.”
Uiteindelijk ben je zo’n driekwart jaar verder voor je een eerste productie afhebt
Wat voor soort loempia’s heb je de laatste jaren ontwikkeld?
,,De kroepia bijvoorbeeld, een loempia met nasi in plaats van noedels. Die komt ook bij ons vandaan. Daarnaast hebben we net een nieuwe lijn loempia’s ontwikkeld met verschillende Aziatische smaken. Met rode en groene curry bijvoorbeeld. Die zijn nog niet in Nederland te koop, daar werken we hard aan. Ik ben heel erg trots op deze lijn. Het zijn hele authentieke smaken, die zijn best lastig om op grote schaal te produceren.”
Jullie maken vast heel veel loempia’s.
,,Ongeveer 5 miljoen per week, dat is best veel ja.”
Wat vind je het leukst aan je werk?
,,Ik vind het heel leuk om met innovatie bezig te zijn, om nieuwe en betere plannen te maken voor de loempia. Loempia’s werden vroeger als een goedkoop en niet zo bijzonder product gezien. Sinds ik hier werk heb ik de taak om hier verandering in te brengen. Als de consument onze nieuwe soort loempia’s dan heel lekker vindt, is dat echt een kroon op mijn werk. Ik vind het ook heel leuk om verbinding te maken met andere landen. Bij de ontwikkeling kijken we vaak naar het buitenland om te zien wat ze daar maken. Maar ook: wat willen de klanten en welke smaken liggen er nu in het pizzaschap in de supermarkt, want daar liggen onze loempia’s naast.”
We kijken naar welke smaken er nu in het pizzaschap liggen, want daar liggen onze loempia’s naast
Niet elke werkdag is vast even leuk. Waar krijg jij stress van?
,,Van aanvragen met een hele korte deadline. De klant wil het product dan zo snel mogelijk hebben. Dat kan stress opleveren. Je wil op tijd aan de slag kunnen, maar dan moet je wel alle gevraagde informatie en productmonsters op orde hebben.”
Leg eens uit…
,,Alle grondstoffen die je wil gebruiken, moeten van goede kwaliteit en lang houdbaar zijn. Je bent ook bezig met gezondheid, het product mag bij voorkeur niet teveel calorieën bevatten. Daarnaast bestaat er bijvoorbeeld een regelgeving voor zoutniveaus waar je rekening mee moet houden. En als je soja gebruikt, moet je daar een certificaat voor hebben. Wij hebben al onze certificeringen op orde, maar als instanties onaangekondigd komen checken, is dat toch altijd even spannend.”
Hoe ga je met die stress om?
,,Ik probeer altijd stress weg te nemen door aanvragen van klanten voor te zijn of zelf met een idee te komen. Dan hebben we een trend gezien in het buitenland. Die leggen we dan voor aan de klant.”
Wil je dit werk nog tot je pensioen blijven doen?
,,Ik ga me nu bezig houden met de innovatie van alle productgroepen, niet alleen meer met de loempia’s. Dat wordt heel uitdagend. Dus de komende jaren is mijn werk zeker nog uitdagend genoeg. En zolang ik een positieve impact kan hebben op de consument met nieuwe en gezondere producten, ben ik blij.”
Productmanagers gezocht
Zoek je een fulltime baan en wil je net als Agnes als productmanager aan de slag? Op Nationale Vacaturebank vind je tientallen relevante vacatures. We lichten er drie voor je uit:
De Lekkerkerker Groep in Lopik zoekt een Productmanager Food voor kaas- en zuivelproducten en plantaardige alternatieven.
Liever aan het werk in een andere foodsector? Je kunt ook als Productmanager Witvis aan de slag bij Visscher Seafood in Urk.
Bij snackproducent Goodlife Foods staan ook verschillende vacatures open, zo zijn ze op zoek naar een Product Ontwikkelaar Meatfree.
Bekijk hier alle video’s op het gebied van werk:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
Een op de zes vreest niet geschikt te zijn voor baan van de toekomst
Sommige banen van nu bestonden twintig jaar geleden nog niet. En grote kans dat andere functies over twintig jaar niet meer bestaan. Zijn we daarop voorbereid? Een op de zes Nederlanders denkt van niet en is bang in de toekomst niet meer relevant te zijn op de arbeidsmarkt. -
Wat doet een...
Centrummanager Dennis (46): ‘Zelfs in coronatijd zijn er twintig winkels bijgekomen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Dennis Houkes (46), centrummanager bij het winkelgebied in Spijkenisse. -
PREMIUM
Hoe bereik je als vrouw de top? ‘In mijn beginjaren heb ik er veel voor opgeofferd’
In de top van het bedrijfsleven is de witte man nog altijd oververtegenwoordigd. Hoe kom je daar als vrouw tussen? Directeur Vera Kops van Lewis en Mei Ling Tan van House of Einstein vertellen over hun keuzes, ons ouderwetse schoolsysteem en fulltime werken. ,,Hoeveel uren je werkt, zegt niets over je kwaliteiten.” -
Wat doet een...
Angela is pedagogisch medewerker: ‘Je bent eerder een halve ouder dan een oppas’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Angela Esbach (29), pedagogisch medewerker bij Un1ek onderwijs en opvang in Vlaardingen.
-
Waarom je eens met je collega’s zou moeten schilderen, koken of fotograferen
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je sociaal contact met collega’s als zoveel mogelijk thuiswerken de norm is? Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Deze week: deel je talent. -
PREMIUMaan de stok
Haagse veteraan John laat alles uit zijn handen vallen als een kind wordt vermist: ‘Doen wat moet gebeuren’
De Haagse veteraan John Blonk is lid van het Veteranen Search Team. Vrijwilligers die alles uit hun handen laten vallen als een kind wordt vermist of een moeder aan de wandel is. Wij spraken Blonk voor de rubriek Aan De Stok. -
PREMIUM
‘Iedereen vraagt me: Pieter wanneer gaat KLM weer vliegen?’
KLM maakt zich op voor een nieuwe ronde staatssteun. Daarbij moet het kind niet met het badwater worden weggegooid, vindt topman Pieter Elbers. ‘Ik reken erop dat we ooit weer zullen groeien.’