50-Plussers leren een ambacht, zoals kleermaker, zodat ze waardevol blijven
Deze week startte een campagne om 200 werkloze 50-plussers aan het werk te helpen. Ze leren een echt vak, als horlogemaker of schoenmaker om zo de rest van hun werkzame leven nog waardevol te blijven voor de arbeidsmarkt.
De Ambachtsacademie brengt het ouderwetse leerling-gezel-meestersysteem terug in Nederland. De academie koppelt leerlingen aan leermeesters in de praktijk, om hen om te scholen tot ambachtsman – of vrouw, zoals lijstenmaker, parketteur of pianotechnicus.
Ina Hendrikse (55) is de eerste die zich aanmeldde om in twee jaar tijd te worden omgeschoold tot vakvrouw. Na een carrière van 30 jaar in de revalidatiebranche kwam Hendrikse zes maanden geleden op straat te staan. In een gesprek met het UWV hoorde ze voor het eerst over de Ambachtsacademie. Het begon meteen te kriebelen. ,,Ik was thuis kostwinner met een goed salaris. Hoewel ik af en toe best ander werk wilde, iets ambachtelijks, kon dat niet omdat de financiële verplichtingen te groot waren. Als ik me destijds had laten omscholen dan had ik onderaan, op een leerlingsalaris, moeten beginnen. Dat was niet mogelijk met mijn gezin."
,,Door de Ambachtsacademie mag ik nu, met behoud van uitkering, het orthopedisch schoenmakersvak leren van een meester orthopedisch schoenmaker. Ik vind dat een geweldige kans en ik pak 'm met beide handen aan", zegt ze enthousiast.
Tekst gaat verder onder de foto.
Enthousiast
Ina wordt opgeleid door meester orthopedisch schoenmaker Rob Jansen (58). Hij is enthousiast over zijn vak. ,,Mijn schoenen maken het verschil voor mensen. Als iemand die niet kan lopen dankzij mijn werk toch weer mobiel wordt, dan heb ik zoveel eer van mijn werk. Dat geeft echt voldoening. In mijn vak is er een groot tekort aan ambachtslieden. Als Ina over twee jaar klaar is met deze opleiding, dan kan ze overal aan de slag", voorspelt Rob.
Via Mediha Kaplan (47) kunnen werkloze 50-plussers ook omgeschoold worden toto kleermaker. Kaplan werd ooit zelf aan de modevakschool in Almelo opgeleid tot kleermaker. Ze opende in 1989 in Den Haag, samen met haar tweelingzus, naaiatelier Twins. In de loop der jaren heeft de onderneemster al heel wat vlieguren gemaakt in het opleiden van mensen. ,,Mijn eigen man was ooit muzikant. Nu helpt hij me in de zaak. Daarnaast heb ik een stuk of tien medewerkers opgeleid. Veel van hen konden later voor zichzelf beginnen", zegt de leermeester, die door de Ambachtsacademie werd benaderd om een leerling van hen aan te nemen.
Veelzijdig
,,Het vak van kleermaker is een veelzijdig ambacht'', vervolgt ze.; ,,Je neemt bruidsjurken in, herstelt een handtas, praat met mensen en draait een onderneming. Je leert van alle markten thuis te zijn. Dat maakt mijn vak heel boeiend."
Dat haar naaiatelier deze week werd uitgekozen voor de officiële opening van de Ambachtsacademie beschouwt Mediha als een grote eer. ,,Minister Koolmees vertelde me dat zijn moeder ook veel achter de naaimachine zat. Goed voorbeeld doet goed volgen, want hij stikte een kaarsrechte lijn. Als de minister in de toekomst ooit naar een andere baan moet uitkijken, dan is hij hier van harte welkom."
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
Werkgevers zien ouderen meer als last dan als lust
Door de vergrijzing en de hogere pensioenleeftijd komen er steeds meer ouderen op de werkvloer. Werkgevers zijn er niet enthousiast over, ze vinden ouderen maar traag en duur. Hoe moet deze vicieuze cirkel worden doorbroken? -
'2.500 euro voor omscholing van ouderen is te weinig'
De regering wil vooral werkloze 45-plussers via een omscholingsbonus samenbrengen met bedrijven die staan te springen om personeel. Deskundigen vinden de plannen nog te vaag. -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
PREMIUM1
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht.
-
Bonus voor omscholing oudere kansloze werklozen
Kansloze werklozen kunnen vanaf volgend jaar een vergoeding van maximaal 2.500 euro krijgen om zich te laten omscholen voor een beroep waaraan een schreeuwend tekort is. Vooral 45-plussers moeten op die manier aan het werk worden geholpen. -
-
-
PREMIUM
Arie (65) solliciteerde zich suf en had de hoop bijna opgegeven, tot ineens de telefoon ging
Hij solliciteerde zich suf, maar telkens zonder blijvend resultaat. Arie Davidse (65) had de hoop bijna opgegeven, tot hij werd gebeld na een open sollicitatie. Of hij bode wilde worden bij de gemeente Krimpenerwaard? ,,Ook als je geen 24 meer bent, ligt de wereld voor je open.”Krimpen aan de Lek -
column
Met dit makkelijke trucje zorg je dat iemand je verzoek niet kan weigeren
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: de techniek om het gedrag van de ander te veranderen. In dit geval heet dat altercasting.