Zeer grote brand bij afvalrecyclingbedrijf Maton in Waalwijk laat gebouwen ongemoeid

Video's + updateWAALWIJK - Bij afvalrecyclingbedrijf Maton aan de Van Hilststraat in Waalwijk is maandagavond rond 19.30 uur brand uitgebroken in een berg bouwafval. De brandweer was tot diep in de nacht bezig om de brand na te blussen. Het afval werd uit elkaar getrokken, zodat de vuur niet meer opnieuw kon oplaaien. Het sein brand meester werd gegeven door de brandweer rond 23.30 uur, maandagnacht rond 04.30 uur was de brandweer klaar met nablussen. 

De brand zorgde voor een grote rookontwikkeling. De brand trok dan ook heel wat nieuwsgierige kijkers, die rook en brandlucht trotseerden. Er ging een NL-Alert uit om ramen en deuren gesloten te houden, omdat de rookpluimen richting Waalwijk dreven. De Veiligheidsregio adviseerde omwonenden om ramen en deuren vanwege de rook tot diep middernacht gesloten te houden.

Watertransport

Een deel van het bedrijventerrein werd afgesloten voor verkeer zodat de brandweerlieden hun werk konden doen. In verband met de waterwinning werd door de Veiligheidsregio opgeschaald naar zeer grote brand. Korpsen uit de hele regio rukten uit. Meerdere blusvoertuigen waren aanwezig, waaronder een groot watertransport en een hoogwerker.

Volgens de woordvoerder van de brandweer ging door nog onbekende oorzaak een grote berg bouwafval in vlammen op. Om te meten of de rook schadelijk is zette de brandweer meetploegen in op het industrieterrein en in het centrum van Waalwijk. De resultaten bleken goed. 

Asbest

De grootste zorg van de brandweer was volgens de woordvoerder dat de brand zou overslaan op bij het bedrijf opgeslagen asbest. Omdat de soorten afval goed gescheiden waren opgeslagen, lukte het om overslaan te voorkomen.

De brandweer doet geen onderzoek meer naar de oorzaak van de brand, omdat er geen slachtoffers zijn gevallen en geen sprake is van een misdrijf.

Voor zover bekend bracht de brand weinig tot geen schade toe aan het bedrijfspand, aldus de woordvoerder.

Volledig scherm
Brandweer blust brand in Waalwijk © Foto Persbureau Midden Brabant
Volledig scherm
Containers met afval worden van het terrein gereden. © Foto Persbureau Midden Brabant Erik Haverhals
Volledig scherm
De rookpluimen zijn in de omgeving te zien. © Foto Persbureau Midden Brabant Erik Haverhals
Volledig scherm
Er woedt maandagavond een grote brand bij Maton. © Foto Persbureau Midden Brabant Erik Haverhals
Volledig scherm
De brandweer is met veel wagens aanwezig. © Foto Persbureau Midden Brabant Erik Haverhals
Volledig scherm
Een woordvoerder van Veiligheidsregio MWB gaat er vanuit dat er geen gevaarlijke stoffen vrij zijn gekomen. © Foto Persbureau Midden Brabant Erik Haverhals
Volledig scherm
Er woedt maandagavond een grote brand bij Maton. © -