Volledig scherm
Aan het Arsenaal staat al een laadplaal. © Teus Van Tilborg

Wellicht elektrische deelauto’s op proef in Woudrichem

WOUDRICHEM - Een mooiere, schonere en groene vesting. In dat streven past ook het initiatief om elektrische deelauto’s in te zetten. Het ziet er naar uit dat volgende maand een proef hiermee gestart kan worden. Zaterdag komt gedeputeerde Anne-Marie Spierings naar Woudrichem om te vertellen of het een van de drie winnaars is van een door de provincie Brabant en de stichting Natuur en Milieu uitgeschreven wedstrijd.

Goof van Vliet en Lies Kersten staan aan de basis van het initiatief. Het is hun gelukt bewoners warm te krijgen voor het experiment. Van Vliet: “Dat kostte helemaal geen moeite. Er zijn al zestien gezinnen die mee willen doen. In het proefproject kunnen tien tot twintig gezinnen deelnemen. Slechts een enkele straat ontbreekt. Het valt op nu er meer over het project bekend wordt, er ook meer onder elkaar over gesproken wordt. Enkele ondernemers hebben aangegeven dat het goed zou zijn als er een gezamenlijke elektrische bus is om spullen te vervoeren. Wat dat betreft is de proef al geslaagd. “

Experiment

Het project draagt niet alleen bij aan het milieu, maar kan ook leiden tot minder auto’s in de overvolle vesting. Het straatbeeld wordt er door vervuild. Van Vliet: “Er zijn mensen die me zeggen niet echt een auto nodig te hebben, maar voor uitsluitend incidentele gevallen hem aanhouden. Die kunnen mooi gebruik maken van een deelauto. Via een app reserveer die.”

De gemeente steunt het experiment graag, omdat het past binnen de duurzame ambities. Van Vliet is nog in gesprek over de laadpalen, of ze op de openbare weg kunnen. Als Spierings met een gunstige tijding komt, start op 9 maart een proef van vier maanden met twee auto’s. Van Vliet: “Dat wordt echt een periode van uitproberen. Tussentijds zijn er instapdagen voor andere belangstellenden.”