Weer vele miljoenen extra nodig voor GOL
VLIJMEN/WAALWIJK - Opnieuw een miljoenenstrop bij de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL): volgens de laatste berekeningen komt er zo'n 10,5 miljoen euro aan kosten bij. En daarmee is het leed waarschijnlijk nog niet geleden: als het maar een klein beetje tegen zit, loopt de teller nóg eens op.
De extra kosten ontstaan vooral door vertraging van de plannen. Ze komen op het bordje van de provincie en de gemeenten Waalwijk en Heusden. Waalwijk staat voor 3,1 miljoen aan de lat, Heusden voor 3,2 miljoen. Heusden is daar bovenop nog eens vier ton extra kwijt, voor aanpassing aan de riolering bij de Nassaulaan.
De 10,5 miljoen extra komt bovenop de bijna 118 miljoen, de stand in december. Dat was al zestien miljoen meer dan in 2018 werd gedacht. Het totale aandeel van Heusden loopt nu op tot 30,4 miljoen euro.
Nog meer vertraging
Uitgangspunt bij de laatste berekeningen is dat de Raad van State uiterlijk 23 juni uitspraak doet over de bezwaren die tegen de GOL zijn ingediend. Als die datum wordt gehaald, zou de aannemer in oktober aan de slag kunnen. Maar achter de schermen wordt er inmiddels rekening mee gehouden dat de 23ste niet wordt gehaald. Eind mei liet de Raad van State immers nog weten de termijn met opnieuw zes weken te verlengen. Los daarvan bestaat de kans dat de Raad van State de plannen, al dan niet gedeeltelijk, afwijst.
Als oktober niet gestart kan worden, komt er zomaar een halfjaar vertraging bij. Bijvoorbeeld omdat niet altijd aan de dijken gewerkt mag worden. Ook het broedseizoen kan daarbij een rol spelen.
Doorgaan
De provincie, die de kar trekt, en de gemeenten spraken eerder al af dat ze doorgaan met de voorbereidingen, zodat ze uit de startblokken als het licht op groen gaat. Ook aannemer Mourik-Besix werkt aan de voorbereidingen, hoewel die nu op een laag pitje staan.
De provincie ging juni 2018 akkoord met de GOL-plannen. Er werden echter de nodige bezwaren ingediend, onder meer door Van Gol naar Beter en door Buurtvereniging Vijfhoevenlaan. De bezwaren zijn eerder dit jaar behandeld door Raad van State. Los van de inhoudelijke kritiek, deugen volgens tegenstanders de stikstof- en verkeersberekeningen niet. Zij vinden dat de GOL-plannen helemaal op de schop moeten. Een uitspraak van de Raad van State is er echter dus nog niet.
Stikstof
De stikstofproblematiek speelt in elk geval een belangrijke rol. Zo moeten de wegenplannen uit de GOL opnieuw worden bekeken, omdat een onjuiste methode is gebruikt voor de berekening van de stikstofneerslag op natuurgebieden.
De GOL-plannen moeten onder meer een aantal verkeersproblemen oplossen. De A59 moet beter gaan doorstromen, sluipverkeer moet weg uit de kernen, het aantal toe-en afritten moet worden verminderd en er moeten randwegen komen. Ook is er aandacht voor de economie, de natuur, toerisme en recreatie en fietsverkeer.
Mocht de Raad van State het hele plan helemaal afwijzen, dan kunnen provincie, gemeenten, waterschap en Rijkswaterstaat hun ambities niet verwezenlijken; het betekent ook dat de aannemer vergoed wordt voor gemaakte kosten, plus een vergoeding krijgt van vijf procent van het openstaande bedrag.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Familie krijgt 1,6 miljoen euro voor verlies omzet van tankstation, na verdwijnen afrit A59
DRUNEN - De familie Tausch krijgt een schadevergoeding van ruim 1,6 miljoen euro voor het afsluiten van afslag 41 bij de A59. De omzet van haar tankstation in Drunen zou flink gekelderd zijn, doordat de afrit in 2013 verdween. Alle partijen leggen zich nu neer bij de hoogte van de vergoeding. Zo komt een einde aan een lang juridisch gevecht. -
Langer wachten op oordeel over miljoenenplan
DE LANGSTRAAT - De uitspraak van de Raad van State over de bezwaren die zijn ingediend tegen de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL) laat op zich wachten. Alle betrokkenen zijn daarover geïnformeerd. -
PREMIUM
Nieuwe acties tegen afgraven fietsspoordijk
DRUNEN/WAALWIJK - ‘Handen af van de spoordijk en van de spoorbruggen’. Onder die naam is Federatie Behoudt de Langstraatspoorbruggen (FBL) een petitie gestart tegen de plannen om een deel van de fietsspoordijk in de Baardwijkse Overlaat tussen Waalwijk en Drunen af te graven en te vervangen door een brug. -
‘Bommetje’ onder inspraak GOL-plannen door uitspraak Europese Hof
DEN HAAG/DE LANGSTRAAT – De Raad van State gaat onderzoeken of een kersverse uitspraak van het Europese Hof van Justitie over gaten in de inspraakprocedures bij Nederlandse (wegen)bouw- en milieuprojecten, gevolgen heeft voor de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL). -
Nieuwe uitspraak rond stikstof raakt ook de GOL
DE LANGSTRAAT - Precies op de dag dat de Raad van State zich boog over de bezwaren tegen de GOL-plannen, deed diezelfde Raad in een andere zaak een 'stikstofuitspraak’ die nagenoeg zeker ook voor het miljoenenplan in De Langstraat gevolgen gaat hebben. Welke dat precies zijn, wordt waarschijnlijk vandaag al duidelijk.
-
Grote GOL-kavelruil Heusden gaat gewoon door
VLIJMEN - De grote grondruil in de gemeente Heusden gaat gewoon door. De gemeenteraad heeft daar deze week unaniem mee ingestemd, ondanks de oproep om het besluit uit te stellen die Bert van Arnhem onlangs deed namens stichting Van Gol naar Beter. -
-
-
PREMIUM
Weer praten over de GOL? Dat was toch allang beslist?
DRUNEN/DEN BOSCH - Het plan van de provincie om de stikstofproblemen rond Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL) op te lossen, rammelt en is wettelijk niet eens toegestaan. Dat stelt Van Gol naar Beter. De stichting grijpt de discussie aan om het eigen plan voor de Baardwijkse Overlaat opnieuw onder de aandacht te brengen. Maar de discussie was toch al lang afgerond, besluiten waren toch al genomen? -
Heusden: ook formeel ja tegen geld voor GOL
VLIJMEN - De raad van Heusden heeft woensdagavond zoals verwacht 26,8 miljoen euro beschikbaar gesteld voor uitvoering van de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL).