Volledig scherm
PREMIUM
Ton van Baest (l) en Jos Smits bezig met het archiveren van de stukken en attributen over carnaval in Waspik. © Marcel Donks

‘Waspikkers, neem geen stadse allures aan, vier geen carnaval’

WASPIK - Een archief wordt vaak uitgedrukt in meters. Met ruim twee meter heeft carnaval in Waspik geen omvangrijk archief, maar wel een met een levende historie.

Op verzoek van het bestuur van Stichting Jeugdcarnaval Waspik begon Jos Smits vorig najaar met de inventarisatie van haar archief. Dit voorjaar voegde Ton van Baest zich bij hem en samen zijn de twee Waspikkers wekelijks op donderdagochtend te vinden in het Heemhuis in de Kerkstraat om orde in de chaos te scheppen. ,,Nou ja, chaos, dat valt ook wel mee", zegt Smits lachend. ,,Maar er zaten wel veel jaren door elkaar. Eigenlijk was alleen van het Songfestival alles keurig op jaar gerangschikt, dus daar waren we als eerste mee klaar."

  1. Gebiedsverbod in strijd tegen overlast daklozen
    PREMIUM

    Gebiedsver­bod in strijd tegen overlast daklozen

    KAATSHEUVEL - Met een gebiedsverbod willen gemeente Loon op Zand en politie de overlast terugdringen van een groep mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats. Het probleem speelt vooral in de omgeving van de Duinlaan, vlakbij de Loonse en Drunense Duinen. De politie controleert al regelmatig, deelt bekeuringen uit, maar heeft nu een extra instrument om de overlast aan te pakken. Wie in de fout gaat, kan voor minimaal 72 uur de toegang tot een gebied ontzegd worden.