Pure cocaine kleurt blauw bij een test.
Volledig scherm
Pure cocaine kleurt blauw bij een test. © ANP XTRA

Waalwijker handelde in coke: drie maanden cel in plaats van geëiste vijftien

WAALWIJK - Een 20-jarige Waalwijker die ervan werd beschuldigd een jaar lang te hebben gehandeld in cocaïne, komt er in zekere zin genadig vanaf. De rechtbank in Breda acht een aanzienlijk kortere periode van 'dealen' bewezen. Hij krijgt 3 maanden cel, in plaats van de geëiste 15 maanden waarvan 7 voorwaardelijk.

De aanklager meende tijdens de zitting twee weken geleden dat de jongen ongeveer een jaar lang - van eind 2018 tot eind 2019 - heeft gehandeld in cocaïne. Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan witwassen. De officier baseerde zijn beschuldigingen op een verklaring van een vermeende afnemer, afgeluisterde gesprekken en observaties door de politie. 

De rechtbank vindt echter onvoldoende overtuigend bewezen dat de man zo lang heeft gehandeld in drugs. Volgens de rechters staat alleen vast dat hij gedurende 2,5 week heeft gedeald in cocaine. 

En dat hij op enig moment drugs in bezit had. Dat werd namelijk vastgesteld op 11 april 2019. Toen werd zijn auto staande gehouden in Waalwijk omdat hij als bestuurder geen autogordel droeg. Het viel de politie op, blijkens het proces-verbaal, dat de zenuwachtige jongeman aan de voorzijde van zijn joggingbroek 'ter hoogte van zijn kruis een opvallende, afwijkende verdikking' had. Uiteindelijk bleek die bobbel te bestaan uit gripzakjes met in totaal 2,5 gram cocaïne, een xtc-pil en een pak bankbiljetten.