Volledig scherm
stockadr recht rechtspraak justitie weegschaal rechtbank uitspraak rechtszaak © Getty Images/Image Source

Waalwijker bedreigt ouders met de dood, opname in kliniek geëist

WAALWIJK - Een 32-jarige Waalwijker is fors tekeer gegaan tegen verschillende familieleden. Hij bedreigde zijn ouders en broer met de dood, vernielde de auto van zijn vader en mishandelde zijn moeder en broer, aldus de aanklacht.

De verdachte kampt met grote frustraties over zijn jeugd, vertelde hij de rechtbank in Breda. Tijdens zijn opvoeding in Baku (in de toenmalige Sovjet-Unie) zouden zijn ouders hem hebben misbruikt en mishandeld. En door zijn broer zou hij aan het gokken zijn geraakt. Hij verwijt zijn familie dat hij door hun toedoen aan lager wal is geraakt. De man kampt met psychoses, maar zei tijdens de strafzitting dat hij in de gevangenis van zijn gok- en wietverslaving is afgeraakt. Ook is het contact met zijn ouders hersteld.

Snapchat

De ernstige bedreigingen, de mishandelingen en vernielingen hadden plaats in 2017 en 2018. Zijn vader schrok nog het meest van een Snapchat-bericht met de afbeelding van een pistool. De verdachte heeft de meeste beschuldigingen bekend, maar voerde bij de mishandeling aan dat zijn broer als eerste begon. Volgens zijn advocaat moet hij van dat feit worden vrijgesproken vanwege noodweer.

Volgens de gedragsdeskundigen is de man ontoerekeningsvatbaar. Daarom eiste de officier geen straf, maar opname in een kliniek. De verdachte zei open te staan voor iedere behandeling. Uitspraak op 29 augustus.