Waalwijk ziet gasloos sportpark als belangrijke proef: ‘Er liggen nog meer kansen’
WAALWIJK - Waalwijk juicht de plannen voor het eerste gasloze sportpark van de gemeente toe. De primeur bij voetbalcomplex De Gaard moet als voorbeeld dienen voor andere sportaccommodaties. En er liggen nog meer kansen.
Michel KosterBron:BD
De voetbalclubs RWB en NEO'25 zijn de aanjagers van een speciaal project. Ze willen hun gezamenlijke sportpark zo energieneutraal mogelijk maken. Zo moeten bij het complex warmtepompen en zonnepanelen komen.
De gemeenteraad neemt volgende week een definitief besluit over een budget van 112.000 euro, dat nodig is om de plannen uit te voeren. Maar donderdagavond werd al wel duidelijk dat de meeste partijen het als een erg belangrijke proef zien.
Waalwijk heeft namelijk forse ambities op het gebied van duurzaamheid. De gemeente wil bij haar eigen vastgoed het goede voorbeeld geven. Vooral bij sportaccommodaties is het energiegebruik hoog, en is er vaak nog veel winst te behalen.
We kijken daarbij ook naar andere gemeenten, die al ervaring met waterberging onder sportvelden hebben
Eric Daandels, Wethouder Waalwijk
In de toekomst zijn wellicht nog andere maatregelen bij de sportparken mogelijk. ,,We willen daar goed onderzoek naar doen”, aldus wethouder Eric Daandels. Waalwijk ziet bijvoorbeeld kansen voor waterberging in ‘speciale kratten’ onder het veld. Er kan op die manier een grote hoeveelheid water worden vastgehouden, en onder meer gebruikt worden voor beregening van de velden.
,,We kijken daarbij ook naar andere gemeenten, die hier al ervaring mee hebben”, stelt Daandels. Het is volgens hem nog te vroeg om het nu al toe te passen. Eerst moet meer duidelijk worden over werking en kosten. Ook ligt zo'n oplossing het meest voor de hand als bijvoorbeeld een natuurgrasveld wordt vervangen door kunstgras. Dan gaat zo'n veld toch al flink op de schop.
Reclameborden die energie opwekken
Bij clubs buiten de gemeente Waalwijk wordt ook al geëxperimenteerd met zogeheten Softs Points. Dit zijn kantelende reclameborden, die bijvoorbeeld energie kunnen opwekken en lucht filteren. Maar bij De Gaard is daar niet voor gekozen. Volgens de gemeente wordt er met de zonnepanelen al genoeg stroom opgewekt.
De plannen voor RWB en NEO’25 zijn in ieder geval al een hele stap. Ze leveren jaarlijks een besparing op van zo’n 25 ton CO2-uitstoot. Gemeente en clubs willen niet te wachten met de plannen, ook met het oog op mogelijke subsidies voor dit soort projecten. Vooral de warmtepompen en zonnepanelen vergen een forse investering. Daarnaast zijn er plannen voor led-verlichting.
Lagere energierekening
De clubs gaan door alle investeringen meer huur betalen, zo is nu het voorstel. Maar als het goed is, leiden alle maatregelen tot flinke besparingen op de energierekening. Het streven is om De Gaard nog voor de zomer onder handen te nemen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.