Volledig scherm
© Eveline van Elk

Waalwijk worstelt met afval: ‘Het is wachten op nog meer zwerfvuil’

WAALWIJK - Het ligt bij veel inwoners van de gemeente Waalwijk nog erg gevoelig. Waarom moeten ze straks zelf hun restafval naar ondergrondse afvalcontainers brengen? Niet iedereen blijkt ervan overtuigd dat de afvalinzameling rigoureus op de schop moet. Zo bestaat de vrees voor illegale dumpingen.

Waalwijk wacht een pittige opgave. Volgens burgemeester en wethouders moét de afval-inzameling echt anders. De inwoners moeten hun afval nog beter scheiden om de Waalwijkse ambities waar te maken. Vorig jaar boden ze 104 kilogram restafval per inwoner aan, dat moet uiteindelijk maximaal 45 kilogram worden.

Zware missie

Om die missie te laten slagen, wil het college in de loop van 2021 overgaan op het zogeheten omgekeerd inzamelen. 

Mensen zetten hun restafval straks niet meer zoals nu in een kliko aan straat, maar brengen het zelf naar een ondergrondse container in de buurt. Ze betalen dan 2,80 euro per inworp voor een zak afval. Inwoners gaan dan vanzelf beter scheiden, zo is het idee.

Quote

Hoe zit het met de ouderen die met zo'n zware afvalzak moeten sjouwen?

Reactie op internet op nieuwe afvalplannen

Maar de gemeenteraad moet volgende maand nog wel met de plannen instemmen. De politiek is benieuwd wat de inwoners van zo’n systeem denken. 

Op de Facebook-pagina van de gemeenteraad roeren vooral de tegenstanders zich. Het regent negatieve reacties. ,,Hoe zit het met de ouderen die met zo’n zware afvalzak moeten sjouwen”, wil de een weten. Een ander voorspelt dat afval met dit systeem massaal gedumpt gaat worden.

Ongedierte

Donderdagavond kregen mensen ook de kans om hun zegje in de raadzaal te doen. De toon was ook hier niet al te positief. Een Waalwijker zag het al voor zich: ,,Overvolle containers met zakken afval daarnaast. En het ongedierte wat daar op afkomt.” 

Speciale aandacht werd gevraagd voor het nu al vele zwerfval.

In Heusden is het omgekeerd inzamelen al eerder ingevoerd. Er wordt inderdaad veel minder restafval aangeboden. Maar volgens enkele bezoekers zijn niet alle ervaringen positief. ,,Mijn schoonouders wonen in Drunen vlakbij een ondergrondse afvalcontainer. Dat geeft veel overlast. Mensen die met hun auto zakken afval komen brengen.”

Quote

Je ziet dat mensen proberen restafval te stoppen in containers waar het niet thuishoort

Medewerkster Afvalstoffendienst

In de gemeente Waalwijk moet ook nog goed gekeken worden naar de toekomstige plek van de containers, die een investering van 2,3 miljoen euro vergen. Het streven is om mensen niet verder dan 300 meter te laten lopen.

Een medewerkster van de Afvalstoffendienst pleitte voor een goede controle. Zij haalt zelf afval op in de gemeente Heusden. ,,Je ziet dat mensen proberen restafval te stoppen in containers waar het niet thuishoort. Ze leggen er dan gewoon ander afval bovenop.”

In Waalwijk willen ze straks de kliko’s voor het restafval gaan gebruiken voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons , die dan één keer in de twee weken worden opgehaald. Ook kunnen mensen het groenafval straks gratis aanbieden.

Vooral tegenstanders roeren zich

Wethouder Dilek Odabasi was blij met alle inbreng. Volgens haar is het normaal dat vooral de tegenstanders zich laten horen.

Als het plan doorgaat, zet de gemeente in ieder geval fors op voorlichting in met speciale campagnes en afvalcoaches.

[