Volledig scherm
Waalwijk wacht nog altijd op de aanleg van de nieuwe insteekhaven. © John Schouten / Beeld Werkt

Waalwijk verlost van vervuild slib bij haven, nu de stikstof nog

WAALWIJK - Waalwijk is verlost van één probleem bij de aanleg van de nieuwe insteekhaven. De gemeente kan het met PFAS vervuilde slib nu wel kwijt bij De Slufter in Rotterdam, een depot voor verontreinigde baggerspecie. Er moet nog wel een oplossing komen voor het stikstofprobleem. De aanleg van de nieuwe containerhaven laat dus nog even op zich wachten.

Aannemerscombinatie Mourik Infra-FL geeft Waalwijk nog even de tijd om oplossingen te vinden. De gemeente had eigenlijk deze week het werk definitief moeten gunnen. Maar de aannemer gaat akkoord met een uitstel van zes maanden. Wat dit allemaal betekent voor de planning, moet nog blijken. De gemeente trekt bijna 30 miljoen uit voor de haven.

Waalwijk hoopt op een snelle doorbraak. De gemeente wil al lang een nieuwe insteekhaven waar ook de grotere containerschepen terechtkunnen. Maar net voordat de aannemer wilde beginnen met de aanleg, doemden er complexe problemen op.

Quote

De oplossing voor PFAS lijkt gevonden

Ronald Bakker, Wethouder Waalwijk

In het slib werd een te hoge concentratie van de chemische stoffen PFOS/PFAS aangetroffen. En daardoor kwam het miljoenenproject stil te liggen.

Door veel strengere regels kon het vervuilde slib niet vervoerd en verwerkt worden. Een probleem, waar men op veel plekken in Nederland mee worstelt. Deze nauwelijks af te breken PFOS/PFAS stoffen zijn lang gebruikt in bijvoorbeeld verf, pannen, kleding, blusschuim en andere producten. Die zijn overal in bodem en water terechtgekomen.

Met de handen in het haar

Veel bedrijven en gemeenten zaten met hun handen in het haar, omdat projecten zijn stilgelegd door de vondst van deze stoffen. Het wachten was op oplossingen vanuit Den Haag.

,,De oplossing voor PFAS lijkt inmiddels gevonden”, aldus wethouder Ronald Bakker (VVD). Dit vervuilde slib mag weer worden opgeslagen bij De Slufter in Rotterdam, zo werd deze week bekend. Dat moet dus binnenkort gebeuren.

Quote

De stikstofbe­re­ke­nin­gen voor de aanleg en de exploita­tie van de haven worden nu gemaakt

Ronald Bakker, Wethouder Waalwijk

De veel strengere stikstofregels spelen het project nog wel parten. ,,Daar hebben we (nog) geen oplossing voor”, laat Bakker de Waalwijkse gemeenteraad weten. ,,De stikstofberekeningen voor de aanleg en de exploitatie van de haven worden nu gemaakt.”

Aan de hand van deze resultaten wil de gemeente met diverse scenario’s komen om het project vlot te trekken. Ook hierbij worden de ontwikkelingen in Den Haag nauwlettend gevolgd. Want ook het stikstofprobleem legt overal (bouw)projecten plat.