Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Herman Stöver

Voorjaar laat het virus even vergeten

DRUNEN - Werken in een moestuin terwijl de zon volop schijnt, geeft heel veel voldoening. Corona? ,,We praten er niet veel over. De natuur overwoekert dat.”

Scheidsrechter, lid van de technische commissie, veldonderhoud. Johan Verhoeven is zo’n vrijwilliger waar elke voetbalclub zielsgelukkig mee is. Maar sinds corona door Nederland waart ligt ook bij RKDVC alles stil. De Drunenaar loopt echter niet met zijn ziel onder zijn arm, want tegenover de accommodatie aan de Sportlaan kan hij nu al zijn energie kwijt in zijn moestuin. Als sinds 1982 huurt hij een lap grond van moestuinvereniging Het Sempke.

Zaterdagmorgen, rond een uur of elf. De schoffel ligt er werkloos bij, samen met nog drie liefhebbbers van eigen spitskool en aardbeien vormen ze een kringetje, keurig netjes volgens de richtlijnen van het RIVM. Zijn thermoskan met koffie gaat rond. ,,Of we het hier vooral corona hebben? Nee, niet echt. We praten over de tuin, geven elkaar tips. Zo zijn er deze week een paar naar Oisterwijk geweest. Ik wist een adresje met mooie planten.”

Poten en wroeten

Bezig zijn met het poten van vroege en late aardappelen, zaaien van worteltjes, het koesteren van zijn aardbeienplanten dringen corona volledig naar de achtergrond, meent Verhoeven. ,,Door het prachtige weer schiet alles uit de grond. Dat is puur genieten. De natuur overwoekert het virus.” Totdat hij weer thuiskomt. ,,Dan was ik altijd heel goed mijn handen.”

Zaterdagmorgen zijn een tiental liefhebbers op hun vierkante meters. Afstand houden van elkaar is dus niet zo lastig. Maar hoe zit het met gereedschap. Samenhorigheid betekent dat je spullen uitleent aan een ander - dat biedt kansen voor het virus. Verhoeven (71): ,,Dat gebeurt bijna niet. Iedereen heeft zijn eigen materiaal. We hebben wel een container met gereedschap. Maakt niemand gebruik van, het is allemaal oude zooi.”

Buiten koffie drinken

De kolen van Kees Machielsen piepen net boven de grond uit. Duiven zijn er verzot op, maar ze komen van een koude kermis thuis. Over elk plantje heeft de 63-jarige Drunenaar een plastic emmer zonder bodem gezet: kunnen ze er niet bij. ,,En dat beschermt mijn kolen ook tegen de koolvlieg”, zegt hij”, want die kan niet meer bij de stam zijn eitjes leggen.” Elkaar beschermen in deze tijd is ook essentieel. ,,Daarom drinken we buiten koffie”, zegt Machielsen, die naast groentes en aardappelen - er staan stokken bij om te voorkomen dat ze worden geschoffeld - ook een kruidentuin en asperges heeft. ,,Anders deden we dat altijd in ons tuinhuisje. Mijn tuin, ik vind het heel fijn dat ik ernaartoe kan en niet op een flatje zit. Toch is het een rare tijd.”

De coronacrisis kan ook leiden tot maatschappelijke veranderingen, zoals meer thuiswerken. Of dat bij Het Sempke ook gebeurt, stiekem hoopt Marieke van Horssen (54) daar op. ,,Ik gebruik helemaal geen bestrijdingsmiddelen. Het zou fijn zijn als dat nog meer wordt opgepikt. Nee, ik ga dat niet pushen. Wel opeen charmante manier aankaarten: het is een tijd om te bezinnen.”