Volledig scherm
Lichaam in bos Son en Breugel. © Persburo Sander van Gils / Sander van Gils

Vlijmense kinderen vinden lichaam tijdens schoolkamp

VLIJMEN -Een groep van 29 leerlingen van de basisschool De Vlechter uit Vlijmen en hun begeleiders hebben twee bijzonder hectische en ingrijpende dagen achter de rug. De leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 werden tijdens een bosspel geconfronteerd met het lichaam van iemand die zelf een einde aan het leven had gemaakt. 

Schooldirecteur Dominique Habraken spreekt van een heel nare ervaring. Ze heeft overigens alle lof voor de manier waarop de kinderen zijn opgevangen door het team van begeleiders en door de ingeschakelde hulpverleners. 

De groep was maandag vanuit Vlijmen vertrokken voor vier dagen schoolkamp, voor het eerst in Son en Breugel. Het incident deed zich voor aan het begin van de avond, tijdens een bosspel. 

Veel emoties

,,Twee kinderen zagen opeens van dichtbij het levenloze lichaam. De begeleiders hebben direct alle kinderen verzameld, 112 gebeld en zijn naar de groepsaccommodatie teruggegaan", vertelt Habraken. Zelf was ze niet mee op kamp. ,,Ik ben wel gelijk gebeld, ben direct in de auto gesprongen en naar Son en Breugel gereden.”

Bij aankomst was er sprake van veel emoties, waarbij Habraken vol lof is over niet alleen personeel en begeleiding van De Vlechter, maar ook over instanties als politie en Slachtofferhulp die waren ingeschakeld. Na de eerst opvang is iedereen teruggegaan naar de vertrouwde omgeving in Vlijmen, met behulp van taxi’s. De inmiddels geïnformeerde ouders wachtten hun kinderen in de school op.

Quote

Samen met begelei­ders en hulpverle­ners hebben de kinderen de bewuste plek weer bezocht. We wilden ze ook laten zien dat het weer een veilige plek is

Dominique Habraken, Directeur basisschool De Vlechter

Dinsdagochtend kwamen kinderen, personeel en begeleiders in de school samen, met medewerkers van GGD, Slachtofferhulp, maatschappelijk werk, de gemeente en de politie. ,,We hebben besproken wat er allemaal was gebeurd en hoe we verder zouden gaan. Na overleg  met Slachtofferhulp en uiteraard met de ouders zijn we teruggegaan naar Son en Breugel, waar we ons programma hebben aangepast.” 

Veilige plek

Opnieuw samen met hulpverleners is de bewuste plaats in het bos bezocht. ,,Natuurlijk waren er weer emoties, maar we wilden de kinderen ook laten zien dat het weer een veilige plek  is. Zo willen we ze ook een positieve ervaring van het kamp geven.” 

Afgelopen nacht hebben de kinderen thuis geslapen, deze woensdagochtend gaan ze weer naar Son en Breugel. Het kamp duurt tot en met donderdag. 

Volledig scherm
Lichaam in bos Son en Breugel. © Persburo Sander van Gils / Sander van Gils