De initiatiefnemers op het bordes van het voormalige stadhuis in de vesting Heusdne.
Volledig scherm
De initiatiefnemers op het bordes van het voormalige stadhuis in de vesting Heusdne. © Hans Van Den Eeden

Vlaggen en klokgelui tegen corona in Heusden

HEUSDEN - Massaal de vlaggen uit, zaterdagmiddag. Dat is de oproep van een spontaan opgerichte werkgroep aan de bewoners van de vesting Heusden.

Initiatiefnemer Petra Veldhuysen: ,,We willen hiermee onze solidariteit tonen aan de vele mensen die op een of andere wijze door het coronavirus zijn getroffen." 

De groep voor wie het eerbetoon is bedoeld, is breed. Van mensen in de verpleging tot mensen die niet naar hun werk kunnen. Jurriën Peterse, mede-initiatiefnemer: ,,Maar ook voor kwetsbare ondernemers en ouderen in St. Antoniushuis die geen bezoek meer mogen ontvangen. In deze moeilijke en onzekere tijden willen we elkaar een hart onder de riem steken." 

Welke vlag doe er niet toe

Voor de werkgroep maakt het niet uit of het om een Nederlandse, Brabantse of zelfgemaakte vlag gaat. De vlag moet tussen 12.00 en 19.00 uur niet halfstok, maar juist fier in top.

Stadsbeiaardier Peter Bremer geeft een speciaal coronaconcert. Hij doet dit morgenmiddag even na twaalf uur, hoog in de toren van het voormalige stadhuis, thans bezoekerscentrum. Bremer start met de melodie Brabant van Guus Meeuwis. De protestantse Catharijnekerk laat de kerkklokken bij de start om 12.00 uur en aan het einde om 19.00 uur luiden.

Quote

Het is belangrijk om ons als inwoners, de gemeente en instanties er samen doorheen te slaan. Daar kan deze vlaggenac­tie als ondersteu­ning goed bij helpen

Willemijn van Hees, burgemeester gemeente Heusden

Burgemeester Willemijn van Hees heeft veel lof voor het Heusdense initiatief. ,,Deze spontane actie verdient veel waardering. Dagelijks merk ik, dat veel inwoners en bedrijven uit de gemeente erg door het virus zijn getroffen. Het is belangrijk om ons als inwoners, de gemeente en instanties er samen doorheen te slaan. Daar kan deze vlaggenactie als ondersteuning goed bij helpen. Toen wij het verzoek kregen om ook vanuit het voormalige stadhuis de grote vlag te laten wapperen hebben we geen moment geaarzeld."

Handen blauw

Deze activiteit is een vervolg op de muzikale activiteit van zondag. Op initiatief van de werkgroep galmde op verschillende plaatsen vanuit luidsprekers Brabant. Ook klapten dinsdagavond veel vestingbewoners zich de handen blauw tijdens het Nationaal Applaus.