Joni Kant uit Oudheusden aan de Stadsgracht in Heusden
Volledig scherm
Joni Kant uit Oudheusden aan de Stadsgracht in Heusden © Hans Van Den Eeden

Vissen in stadsgracht Heusden geeft afleiding

HEUSDEN - Voor Henk Verstraaten is het vissen in de stadsgrachten van Heusden een goed verzetje. ,,In deze tijden van Sint Corona is het een goede afleiding. Ik zet aan de walkant mijn tentje voor enkele dagen op. De nachten zijn fris, maar overdag is het warm. Ondanks dat ik alleen ben vermaak ik me uitstekend. Ik heb een brandertje bij me. Zo kan ik koffie zetten en mijn eten opwarmen.” 

Hij vertelt met zicht op het Noorder bolwerk, dat zowel de ondergaande als de opkomende zon zijn bekoring heeft. Verstraaten is een van de vele vissers, die de rust opzoekt. Dat geldt ook voor Joni Kant uit Oudheusden. Op het Oranjebolwerk is tussen het riet het silhouet van de draaiende molenwieken te zien. ,,Het is wel alleen, maar niet eenzaam. Vaak gooit mijn vader ook een hengeltje uit. Ik vis vooral op voorn en brasem. Het vissen geeft mij rust.” 

Plots hangt een snoek van ruim vijftig centimeter aan zijn hengel. ,,Zo’n grote joekel heb ik nog nooit gevangen.” Behoedzaam en met een beetje moeite belandt de snoek via een schepnet in de emmer. “De vissen die ik vang gaan snel terug de gracht in. Uit respect gooi ik de vissen terug.” 

Met zicht op het Nassaubolwerk tuurt Caspar Jansen in gezelschap van zijn hond Wolf naar zijn hengel. ,,Ik woon in een flatje en op het balkon zitten was ik helemaal zat. Van een vriend heb ik een hengel geleend en vermaak me prima. Ik zit hier heel de dag in het zonnetje en ben al in slaap gevallen. Verder heb ik nog niets gevangen. Omdat ik nog geen lid ben van de visvereniging zit ik hier eigenlijk illegaal. Maar, dat ga ik snel regelen.” En zo hoort het ook.