Lucien Heijmans zingt samen met Jolanda van Strien ‘s Avonds als het keetvuur brandt’
Volledig scherm
Lucien Heijmans zingt samen met Jolanda van Strien ‘s Avonds als het keetvuur brandt’ © Hannie Visser-kieboom

Vierde Hanks liedjesfestival; als we toch eens terug in de tijd konden ...

In een ramvol Vissershang waren het weer authentiek Hanks dialect en het Biesboschverleden die de klok sloegen. ,,We organiseren graag iets voor de mensen.”

Ooit was Hank een dorp met zeven kappers, vijftien kroegen en vijftienhonderd inwoners, zo vertelt Fred van den Bosch tijdens het Hankse liedjesfestival. Zo was het vroeger.

‘Elke leeftijd heeft zijn  charme’

Café Visserhang is afgeladen vol en grijs lijkt de meest populaire haarkleur van het publiek. ,,Elke leeftijd heeft zijn charme”, zo zingt Jack Scheeren. Hij is één van de artiesten die belangeloos optreedt tijdens het festival, dat voor de vierde keer wordt gehouden.

Nostalgie voert de boventoon in Vissershang, met liedjes van het befaamde Hankse duo de Wilpi's, maar ook teksten van de Hankse dichter en schrijver Ad van Velthoven klinken door de zaal. 

‘Ik ben import maar’

Naast presentator Fred van den Bosch, kondigt ook Lisanne Verstegen de zangers en zangeressen aan. Zoals Jan Pistorius, die dan wel niet in Hank woont, maar het publiek zingt hartstochtelijk mee op het nummer ‘Ik ben import maar’, dat deels in Hanks dialect wordt gezongen. 

Richard van Dinteren, voorzitter van de Archiefkring laat weten dat ze graag iets organiseren voor andere mensen. ,,Met de foto's op het scherm krijgen de liedjes ook historisch perspectief. En iedereen geniet van de muziekjes”. 

Toegift

In veel teksten klinkt het Biesboschverleden van Hank door, zoals in het lied ‘Als het keetvuur brandt’ dat wordt gezongen door Lucien Heijmans en Jolanda van Strien. Heijmans, een broer van 'Wilpi' Willy Heijmans, wordt als toegift nog toegezongen vanwege zijn 80e verjaardag. 

Het Hankse dameskoor Woest Genoegen zingt met soliste Mieke van den Boogaard 'Schouder aan Schouder'. 

Jac Scheeren zingt 'een echte Hankenaar'
Volledig scherm
Jac Scheeren zingt 'een echte Hankenaar' © Hannie Visser-kieboom

Tevreden

Na afloop kijkt de Archiefkring Hank tevreden terug. Zondag 15 december is hun volgende evenement, de Hangdagen in het Uivernest. ,,We hebben een maquette gemaakt van de Zuid-Hollandse polder van 2,5 bij 2,5 meter en laten bewoners zien waar hun voorouders woonden.”