‘Uitvoering GOL kan over jaar starten’. Maar eerst even langs de Raad van State
DE LANGSTRAAT - De ‘echte’ werkzaamheden voor de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL) kunnen over een klein jaar kunnen beginnen. Althans, dat verwachten de betrokken gemeenten, het waterschap en de provincie. Maart 2023 zou de klus dan geklaard kunnen zijn. Maar eerst buigt de Raad van State buigt zich in januari over de bezwaren.
Als die planning wordt gehaald, heeft het miljoenenproject al met flinke vertraging opgelopen. De provincie keurde de plannen al in juni 2018 goed. Aangezien het grote toekomstplan (kosten zo'n 118 miljoen euro) onder de Crisis en herstelwet viel, was de verwachting dat de Raad van State zich binnen een half jaar over de bezwaren tegen het plan zou buigen.
Stikstof en corona
Het oordeel van de Raad van State laat veel langer op zich wachten. Dat had onder meer te maken met de onduidelijkheid rond het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Toen de zitting in maart van dit jaar op de rol leek te staan, gooide corona roet in het eten.
Nu is dan toch een datum voor de behandeling vastgesteld: 20 en 21 januari. Dan duurt het minimaal zes weken voor er een uitspraak is, maar dat kan ook langer duren. En zelfs al zet de Raad van State het licht gelijk al op groen, dan nog kan de spa niet direct de grond in. Dit vanwege het broedseizoen (15 maart tot 15 juli).
Vandaar dat de provincie, waterschap Aa en Maas en de gemeenten Heusden, Waalwijk en 's-Hertogenbosch en Rijkswaterstaat de start van de werkzaamheden niet eerder voorzien dan in najaar 2021.
Voorbereidingen
Mocht de Raad van State een streep halen door (een deel van) de plannen, dan zal de situatie opnieuw worden bekeken. De gemeenten hebben echter goede hoop dat de GOL-plannen de eindstreep halen. De voorbereidingen voor uitvoering zijn dan ook al in volle gang.
Zo is onder meer al grond geruild en aangekocht, zijn leidingen verlegd en kapvergunningen afgegeven. Aannemerscombinatie Mourik-Besix staat in de startblokken. De gemeenten, de provincie en de aannemer zetten momenteel de eventuele financiële gevolgen van de vertraging op een rij.
Bezwaren
De GOL-plannen moeten onder meer de doorstroming op de A59 bevorderen, sluipverkeer uit de dorpen halen door randwegen aan te leggen, natuurgebieden verbinden, fietsvoorzieningen verbeteren en toerisme en recreatie stimuleren. Extra waterberging moet ervoor zorgen dat Den Bosch droge voeten houdt.
Hoewel zo'n twintig organisaties hun handtekening onder de plannen hebben gezet, is er ook verzet. Bijvoorbeeld tegen de plannen met de Baardwijkse Overlaat tussen Waalwijk en Drunen. Ook de aanleg van een randweg ten oosten van Vlijmen stuit op verzet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bomen kappen langs Halve Zolenlijn? ‘Onnodig en onlogisch’
DRUNEN/WAALWIJK - De natuur- en milieuvereniging Heusden verzet zich tegen de kap van een aantal bomen en struiken in de Baardwijkse Overlaat. Volgens de vereniging is het helemaal niet nodig en onlogisch om het groen direct langs het Halve Zolen-fietspad groen weg te halen. -
PREMIUM
Monsterklus: 29 kilometer aan kabels verleggen langs de A59 bij Waalwijk
WAALWIJK - Een monsterklus aan de A59 tussen Waalwijk en Drunen. Er moet 11.000 vierkante meter grond worden verzet om 29 kilometers aan kabels te verleggen. -
PREMIUM
Ook GOL ‘dupe’ van aanpak corona; Raad van State stelt zitting uit
DEN HAAG/DE LANGSTRAAT - De nieuwe maatregelen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus hebben ook gevolgen voor de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL). Zo wordt de eerste (regie)zitting van de Raad van State over de bezwaren die zijn ingediend, nagenoeg zeker uitgesteld. -
PREMIUM
Weer praten over de GOL? Dat was toch allang beslist?
DRUNEN/DEN BOSCH - Het plan van de provincie om de stikstofproblemen rond Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL) op te lossen, rammelt en is wettelijk niet eens toegestaan. Dat stelt Van Gol naar Beter. De stichting grijpt de discussie aan om het eigen plan voor de Baardwijkse Overlaat opnieuw onder de aandacht te brengen. Maar de discussie was toch al lang afgerond, besluiten waren toch al genomen? -
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben.
-
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
-
-
PREMIUM
Miljoenaankoop boerderij Drunen als oplossing voor stikstofprobleem GOL
DRUNEN - Het zou zomaar de oplossing kunnen zijn voor het stikstofprobleem dat volgens sommigen als een Zwaard van Damocles hangt boven uitvoering van de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL): Het voor 3,5 miljoen euro opkopen van een agrarisch bedrijf aan de Kanaalweg in Drunen. -
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven?