De tekst van een van de tien gedichten die wandelaars in Heusden kunnen tegenkomen.
Volledig scherm
De tekst van een van de tien gedichten die wandelaars in Heusden kunnen tegenkomen. © Hans van den Eeden

Tien levensgrote gedichten sieren Heusdense gevels

HEUSDEN - In Heusden vesting zijn sinds gisteren tien levensgrote gedichten aan gevels te bewonderen. De teksten hangen verspreid over de vesting aan monumentale panden.

De gedichten aan de Heusdense gevels zijn te bewonderen ter ere van de achtste editie van de openluchtexpositie 'In het voorbijgaan'. Deze tentoonstelling is georganiseerd door de culturele stichting De Moriaan. ,,Wij noemen dit project 'In het voorbijgaan' omdat de mensen die door Heusden lopen 'in het voorbijgaan' een gedicht kunnen lezen", aldus Carel Beckering van De Moriaan.

Kinderen en het verkeer

Als jaarthema is gekozen voor Luchtig, Kort en Humoristisch. Dit wordt bevestigd door het gedicht van de hand van K. Schippers. Op hoek Demer-Wittebroodstraat gaat hij in op de invloed van kinderen en het verkeer en de leeftijd van schooljuffrouwen. Hierboven zijn tekst.

Schooljuffrouwen

Mooie schooljuffrouwen van
een jaar of 22, uit de eerste
klas, lijken altijd 27 door
al die kinderen om hen heen. 
En 17 als je ze ineens op de fiets
voor het stoplicht ziet wachten.

De gedichten zijn opgehangen in de Nieuwstraat, Vismarkt, Ridderstraat, Wijksestraat, Wijksepoort, Burchtplein, Demer (hoek Wittebroodstraat), Breestraat en Synagogestraat. Op donderdagavond 23 mei (vanaf 20.00 uur) vindt in De Republiek (Hoogstraat 4) een avond met muziek en voordracht plaats. Het ensemble Tangoarte treedt op en er worden gedichten voordragen. De toegang is gratis. De gedichten zijn van P.M. van Eijck, K. Schippers, J. Herzberg, B. Schierbeek, J. Deelder, C. Huygens, J. Schagen en M. van der Plas. De expositie loopt tot oktober.