Volledig scherm
Deelnemers aan de Kermisproloog in Haarsteeg. © Jeannette Trum

Serieuze ‘cols’ en een paarse trui tijdens de Haarsteegse Kermisproloog

HAARSTEEG - Aan het toenemend aantal toeschouwers is zaterdag te zien dat er veel wielrennerliefhebbers wonen in Haarsteeg. Het gedeelte van de Meester Prinsenstraat ter hoogte van de Steeg is afgezet voor zowel de start als finish van de 2e Kermisproloog. Er hebben zich 90 deelnemers voor de proloog aangemeld, individueel en in groepsverband.

Over een parcours van 6,7 kilometer kunnen in de klassen amateurs, liefhebbers dames en heren de strijd met elkaar aangaan om uiteindelijk als winnaar van de paarse trui te eindigen. Het parcours kent serieuze cols, zoals de ‘Col du Kaay’ aan de Meester Prinsenstraat, de ‘Col du Fort’ bij Fort Hedikhuizen en de ‘Col du Gooy’ vlakbij de finish in Haarsteeg. Voor de kermisklassen, jeugd van 10 tot en met 14 jaar en ‘Iets met een fiets’ is het parcours beduidend korter. In deze klasse mag iedere fiets meedoen behalve e-bikes.

Volledig scherm
Floot van den Brandt geeft het startschot voor de Kermisproloog in Haarsteeg. © Jeannette Trum

Tandem

Als starter van de rondes geeft Floor van den Brandt, nationaal langebaanschaatsster, acte de présence. De kermisklasse jeugd van 10 tot 14 jaar is als eerste aan de beurt en Brent van Delft bijt de spits af. 

Sommige deelnemers in deze klasse hebben professionele fietsen en shirts van hun favoriete ploeg aan zoals Jumbo Visma, Rabobank en Lotto. Zelfs met een tandem, bestuurd door Paps en Lotte van Gestel, wordt het parcours gereden.

Volledig scherm
Babs en Lotte op hun tandem. © Jeannette Trum

Liefhebbers

In de categorie liefhebbers dames doen Annemarie Mooyman uit Drunen en Angelique van Hulten uit Haarsteeg mee. ,,Wij doen gewoon mee voor de fun en zijn een beetje freeweelers. We oefenen een tot twee keer per week maar vinden het uitpuffen daarna ook wel heel gezellig. Onze kansen? We rekenen niet op de paarse trui!", vertelt Mooyman. 

Zoals een echte ronde betaamt zijn er ook dopingcontroles en rondemissen.

De paarse truien werden in de diverse klasses gewonnen door Linda Pulles, Fausto van Tuyl, Maikel Stam, Bart van Bijnen, John en Chantal van Gestel. En het collectors item, de mooiste borreltjes trui, door Alexander Johanessen en Jos van de Wiel.

Volledig scherm
Bram van Delft bij het spits af tijdens de Kermisproloog in Haarsteeg. © Jeannette Trum
Volledig scherm
Finishspurt. © Jeannette Trum
Volledig scherm
Deelnemers aan de Kermisproloog Haarsteeg. © Jeannette Trum