'Het steegje van Sebregts'.
Volledig scherm
'Het steegje van Sebregts'. © Roel van der Aa

Rechter: kwestie over Waalwijks steegje sleept al veel te lang

WAALWIJK - De gemeente Waalwijk moet de knoop eens doorhakken over 'het steegje van Sebregts' waarover al meer dan tien jaar wordt gebakkeleid. Dit blijkt uit een tussenuitspraak van de Raad van State. De rechter vraagt zich af wat de gemeente nu precies met deze doorsteek naar het centrum wil. Ze krijgt zestien weken de tijd om met een beter verhaal te komen.

De discussie over het steegje van Sebregts loopt al jaren. Veel mensen wandelen door deze smalle doorgang van het grote parkeerterrein aan de Taxandriaweg naar de Grotestraat-West. De gemeente had ooit plannen om een aantrekkelijke doorsteek te maken van deze steeg tussen de Electroworld en juwelier Cortenbach. Maar ze kwam er niet uit met de familie Sebregts, eigenaar van de grond. De partijen raakten verwikkeld in een lange juridische strijd.

In 2018 besloot de gemeente de doorsteek bij het steegje van Sebregts uit het bestemmingsplan te schrappen. Dat besluit stuit op bezwaren van de familie Sebregts en een groep winkeliers, die vreest uit de loop te raken als de populaire wandelroute verdwijnt. De gemeente heeft onlangs al voor een andere oplossing gekozen. Er ligt nu een nieuwe doorsteek naar de Grotestraat-West, iets dichterbij het Raadhuisplein.

Toch sluit de gemeente niet uit dat ook het steegje van Sebregts gewoon open blijft voor publiek, al zal dan er wel overeenstemming moeten komen met de familie Sebregts.

De discussie is voorlopig nog niet ten einde. De Raad van State geeft de gemeente weer huiswerk mee. De hoogste bestuursrechter vindt dat de aanpassing van het bestemmingsplan zo in ieder geval niet door de beugel kan.

Vergoeding?

Cruciaal voor de rechter is dat Waalwijk het steegje eigenlijk wel wil, maar in de planherziening van 2018 de doorsteek onmogelijk maakt. Dat schuurt te veel, vindt de Raad van State.

Waalwijk moet ook een standpunt innemen over de onteigening van grond die nodig is voor de doorsteek. De Raad van State wil dat Waalwijk duidelijk maakt waarom de grond (eigendom van Sebregts) niet wordt onteigend tegen een redelijke vergoeding.