Wie een bloemrijke akkerrand op zijn land maakt, kan subsidie krijgen. Heusden werkt opnieuw samen met de provincie.
Volledig scherm
Wie een bloemrijke akkerrand op zijn land maakt, kan subsidie krijgen. Heusden werkt opnieuw samen met de provincie. © Teun Kweekel

Plan voor wandelpad, bloemen of poelen? Er ligt subsidie klaar

VLIJMEN - Heusdenaren die plannen hebben om op eigen grond een wandelpad aan te leggen, of bloemrijke akkerranden of misschien een fraaie poel, hoeven dat de komende jaren niet altijd helemaal zelf te betalen.

Ze kunnen namelijk een beroep doen op de Subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader. Dat is een hele mond vol en daarom hebben ze maar een afkondiging bedacht die wat makkelijker in de mond ligt: de STIKA-regeling. Een regeling die van de provincie is, maar ook de deelnemende gemeenten geld kost.

Jaarlijks 25.000 euro

Heusden deed er ook sinds 2009 al aan mee. Het komt er in feite op neer dat de provincie het geld verdubbelt dat gemeenten uittrekken voor uitvoering van natuurprojecten en het beheer ervan.

De oude regeling liep af en Heusden heeft besloten graag mee te doen met de nieuwe regeling. In mei gaat die nieuwe regeling in, die geldt tot en met 2024. Sinds 2015 droeg Heusden jaarlijks 25.000 euro bij.

Niet overal subsidie voor

De projecten die in aanmerking komen voor subsidie, moeten een bijdrage leveren aan het behoud van natuur en landschap. Gemeenten kunnen zelf bepalen aan welk soort projecten ze geld willen besteden.

Twee terreinen vallen wat Heusden betreft af; de eerste zijn plannen voor het vasthouden en bergen van water. Heusden vindt dat dit al voldoende wordt opgepakt door de vier waterschappen in Brabant. Ook het zogenoemde 'beheer van oude streekeigen landschapselementen' wordt in Heusden niet gesubsidieerd.

Wandelpaden

Wat overblijft zijn bijvoorbeeld wandelpaden over boerenland, het omzetten van landbouwgrond in natuur, of de aanleg van bloemrijke randen op gras- en bouwland.