Archieffoto
Volledig scherm
Archieffoto © Beeld Werkt

Overzicht: de nieuwe data van de carnavalsoptochten

OverzichtDe weersvoorspellingen gooiden roet in het eten van een aantal Brabantse optochten. Die van Tilburg, Vlijmen, Drunen, Oss, Kaatsheuvel, Uden, Volkel en Dongen gingen niet door, anderen werden verzet of gingen door met minder hoge wagens. Een overzicht van de nieuwe data.

Elshout

Het was zo'n beetje de laatste optocht in Midden-Brabant waar nog geen besluit was genomen, maar nu heeft ook het Zandhaozenlaand de handdoek in de ring gegooid. ,,De gemeente kan de vergunning niet verlenen en daar hebben wij begrip voor. We doen ons best om de optocht as zaterdag 29 februari als nog plaats te laten vinden”, aldus de organisatie.

Drunen

De Kommissie Vastenaovond Dwergonië heeft besloten om de optocht van zondag te verdagen naar dinsdag. ,,De route met start in de Lipsstraat en ontbinding van de optocht op het Raadhuisplein blijft hetzelfde”, zegt Christel van Kan, lid van de werkgroep grote optocht. ,,Wel is het tijdstip veranderd. We beginnen niet om één uur, maar om elf uur.”  De prijsuitreiking vindt om vijf uur plaats bij Wijnand van Delft. De kinderoptocht, die voor maandagmiddag is gepland, gaat door. ,,Werkt het weer niet mee, dan houden we die binnen, in De Voorste Venne.” 

Kerkdriel

Een lichtpuntje in Kerkdriel. Daar gaat de optocht definitief door. Het feest start om 14.11 uur.

Of de optocht in Alem op een andere datum in de herkansing gaat, is niet bekend.
Volledig scherm
Of de optocht in Alem op een andere datum in de herkansing gaat, is niet bekend. © copyright Frank van Engelen

Alem

In Alem is de optocht eveneens afgelast. Of de optocht op een andere datum in de herkansing gaat, is niet bekend.

Moergestel

Voor het eerst in 56 jaar is ook de optocht in Pierewaaiersrijk afgelast. Zo laat het bestuur van Samenwerkend Moergestels Carnaval (SMC) zondag weten. De optocht in Moergestel gaat op 22 maart in de herkansing tijdens halfvasten.

Vught

De optocht in Vught gaat zondag niet door. De leutstoet wordt verzet naar dinsdag en wordt dan samengevoegd met de kinderoptocht.

Esch

De optocht in Esch wordt uitgesteld naar 22 maart, tijdens halfvasten.

Berlicum

De optocht in Berlicum zou eigenlijk doorgaan, maar is nu toch afgelast. 

Herpt

De optocht in Herpt gaat maandag door, maar op een eerder tijdstip. In plaats van een start om 14.11 uur, gaat de stoet trekken om 12.11 uur. 

Oisterwijk

Na intensief beraad tussen de gemeente Oisterwijk en de Optochtcommissie is besloten om de optocht in Oisterwijk definitief af te blazen. Er komt ook geen alternatieve datum. Stichting Döllekesgat roept alle Dollen en Dollinnen op om vooral wél naar de kroeg te gaan ‘en pas weer naar buiten te komen als het droog is’. ,,Want een bietje Dol laat zich toch door Ellen niet vellen?”

Diessen

In Diessen gaat de optocht zondag niet door. De Stopnaolden gaan bekijken of de optocht alsnog op 22 maart kan plaatsvinden. De deelnemers worden hier nog over benaderd.

Helvoirt

In Helvoirt is zondagochtend besloten om de optocht te verplaatsen naar 22 maart: halfvasten.

Rosmalen

De grote optocht in Rosmalen gaat zondagmiddag ook niet door. Dat heeft de organisatie vanmorgen besloten. ,,Het is vanwege de verwachte zware windstoten vanmiddag te gevaarlijk voor publiek en deelnemers”, aldus voorzitter Rein Merkx van de stichting Vrienden Rosmalens carnaval. De organisatie heeft nu besloten om de optocht te verplaatsen naar dinsdag, aanvang 12.11 uur. 

Nuland en Vinkel

Ook de optochten in Nuland en Vinkel gaan zondag niet door. 

Liempde

De optocht in Liempde wordt verplaatst naar dinsdagochtend 11:11 uur. De prijsuitreiking is vervolgens om 15:11 uur in Ploegerspaleis ’t Hof.

Gilze

Na overleg met de gemeente Gilze en Rijen heeft de organiserende carnavalsvereniging de Leuttappers zondagochtend besloten dat de optocht in Dringersgat (Gilze) niet door kan gaan. 

Baarle-Nassau 

Zondagochtend heeft de optochtcommissie besloten om de optocht van Baarle-Nassau af te gelasten. “Maar we willen tijdens de tijd die gepland stond voor de optocht wel een feestje gaan bouwen in de aula van het SOB gebouw! Jullie zijn van harte welkom op het Afblaaskapellenfestival tussen 13.11 uur en 18.00 uur”, meldt CV De Grenszuukers.

Hilvarenbeek

Ook door Hilvarenbeek gaat een streep: “Ontzettend jammer, maar veiligheid gaat voor alles”, luidt de toelichting op het besluit. De optocht zal ook niet meer op een andere dag plaatsvinden.

Boxtel

Ook in Boxtel moest de organisatie het pijnlijke besluit nemen om de optocht af te gelasten, tot teleurstelling van vele wagenbouwers.

Schijndel

Ook de optocht van Schijndel gaat niet door, zo werd zaterdagavond besloten. Deze optocht wordt waarschijnlijk verplaatst naar zondag 15 maart. Het is voor het eerst in de 65-jarige historie van Schorsbos dat de optocht niet doorgaat. 

Waspik

Het besluit valt zwaar voor het bestuur van Stichting Jeugdcarnaval Waspik, maar in goed overleg met de gemeente Waalwijk is besloten de optocht op zondagmiddag af te gelasten. Als alternatief wordt er een intocht gehouden waarin de groepen hun acts alsnog kunnen laten zien. De optocht zelf is verplaatst naar zondag 15 maart. 

Tilburg

D’n Opstoet in Kruikenstad gaat zondagmiddag niet door. Dat hebben de gemeente Tilburg, de Carnavalsstichting Tilburg en de hulpdiensten zaterdagavond in goed overleg besloten. De carnavalsoptocht wordt verzet naar zondag 22 maart: halfvasten.

Udenhout

Ook in Udenhout gaat de optocht zondag niet door. Deze optocht wordt net als die in Tilburg verplaatst naar 22 maart.

Gestel en Den Dungen

Carnavalspubliek in Den Dungen en Sint-Michielsgestel moet tot dinsdagmiddag wachten om hun optocht te zien voorbij trekken. Op zaterdagmiddag besloten de overkoepelende organisaties in beide dorpen dat de risico’s voor het laten doorgaan van de optocht op zondag te groot zijn. 

Geffen

De optocht van het Rottenrijk is een dag verplaatst. In plaats van zondagmiddag trekt het spektakel nu maandagochtend door de straten. Starttijd 11.11 uur.

Heesch

De optocht die zondagmiddag om 13.30 uur zou starten in Heesch gaat niet door. In nauw overleg met de gemeente heeft de organisatie besloten de optocht af te gelasten. Wel is er een optochtenbal in De Pas in Heesch. 

Heeswijk-Dinther

De Snevelbokken in Heeswijk-Dinther hebben een andere vorm voor de optocht in petto. De optocht wordt opgesteld bij Stal Dice aan de Lariestraat 23a. Iedereen is welkom om daar vanaf 13 uur de optocht te komen bekijken! De jury is er ook en de prijsuitreiking gaat gewoon door.

Nistelrode

De Wevers in Nistelrode hebben de optocht in overleg met de gemeente Bernheze afgeblazen. Inmiddels is bekend dat optocht is verplaatst naar maandag om 13.00 uur. 

Uden en Volkel

In Uden en Volkel is er zondag geen optocht. Het is de tweede keer in 55 jaar tijd dat de optocht in Uden niet doorgaat. De eerste keer was eind jaren negentig vanwege de varkenspest. In Uden is er in de tent op de Markt een alternatief feest met Frans Bauer en Wolter Kroes. 

Veghel

De optochtcommissie van de Kuussegatters heeft alsnog besloten om de optocht niet door te laten gaan. In eerste instantie was besloten om geen wagens mee te laten rijden in de grote optocht zondag. Na intensief overleg is een alternatief programma in elkaar gezet. 

Oss

Hetzelfde geldt voor de optocht in Oss; ook die gaat niet door. “In goed overleg met de gemeente Oss is besloten de Grootstedelijke Optocht van het Ossekoppenrijk die morgen 23 februari gepland staat, af te gelasten en samen te voegen met de Osse Halfvastenoptocht op zondag 22 maart”, laat Stichting Carnavals Viering Oss de Ossekoppen zaterdagmiddag weten.'

Berghem

De verlichte optocht van Berghem gaat zondagavond gewoon door. Wel is de start verplaatst van 19.00 uur naar 19.30 uur. 

Herpen

De optocht van Herpen wordt verplaatst van zondag naar maandag. Dan start de optocht om 11.30 uur. 

Lithoijen

De optocht in Lithoijen die om 13.00 uur zou starten is ook afgelast. Om 17.00 uur is er een feest in Avanti. 

Maren-Kessel

In Maren-Kessel hebben ze besloten de optocht op zondag af te gelasten. Mogelijk wordt de optocht daar verplaatst naar dinsdag om 11.11 uur. 

Ravenstein

De commissie in Ravenstein heeft besloten om de optocht op zondag niet door te later gaan. De optocht wordt verplaatst naar dinsdag om 10.11 uur. 

Boekel

De optocht in Boekel gaat zondag wel door. De optocht start wel later dan gepland, om 16.00 uur is het vertrek van de stoet.

Kaatsheuvel

Carnavalsvierders in Turfstekerslaand worden teleurgesteld. De optocht van zondag gaat niet door, wordt niet verzet en er zal geen jurering plaatsvinden. Wel is er een alternatief programma in de theaterzaal van het Klavier, waar van 13.00 tot 19.00 uur een feest met diverse artiesten op de planning staat. 

Lees verder onder de foto.

Kindercarnavalsoptocht in Kaatsheuvel
Volledig scherm
Kindercarnavalsoptocht in Kaatsheuvel © ricardo smit

Empel

De optocht die zondagmiddag door ‘t Slotgat zou rijden is afgeblazen. De organisatie vindt het risico te groot vanwege de mogelijke harde wind. De organisatie biedt zondag vanaf 13.44 uur een alternatief met een uitgebreide ontvangst van Prins Dennis d’n Twidde in ‘t Slotbuitershof of te wel Sociaal Cultureel Centrum D’n As.

Elshout

Over het doorgaan van de carnavalsoptocht in Elshout, die zondag op het programma staat, wordt om 13:00 uur nog overleg gevoerd. Een mogelijkheid is dat deze optocht later start dan de geplande 14:11 uur in een afgeslankte vorm, dus zonder de grotere carnavalswagens. 

Vlijmen en Drunen

De carnavalsoptochten in Vlijmen en Drunen zijn zondag van de planning geschrapt. Dat hebben de gemeente Heusden en de organiserende carnavalsverenigingen zaterdag na overleg besloten. De optocht in Drunen wordt mogelijk verplaatst naar maandag.

Dongen

De optocht in het Peeënrijk van zondag is afgelast. De carnavalsstichting kijkt naar mogelijkheden om de grote optocht te verplaatsen naar maandag. Hierover volgt zondag meer informatie.

Zaltbommel

Ondanks de storm gaat de optocht in Mispelgat (Zaltbommel) deze zaterdag gewoon door. Wel ging de karavaan iets eerder van start, namelijk om 13.11 uur in plaats van 13.33 uur.

Kinder carnavalsoptocht in Kaatsheuvel
Volledig scherm
Kinder carnavalsoptocht in Kaatsheuvel © foto ricardo smit

Sprang-Capelle

De organisatie van de optocht in Cuppelsgat heeft besloten de optocht zaterdagmiddag door te laten gaan met minder hoge wagens. ,,De optocht gaat door met verlaagde wagens van maximaal 4 meter hoog”, laat Mieke Kok namens Buurtwerk Capelle weten. ,,Ook wordt er grotere afstand tussen de wagens bewaard. Mocht het weer heftiger worden dan nemen we een verkorte route aan.”

In Valkenswaard, Lage Zwaluwe en Eindhoven zijn de optochten ook afgeblazen