Kunstenaar Daan Roosegaarde en Gerdi Verbeet, voorzitter van het Comité 4 en 5 mei, bij Levenslicht, het monument voor slachtoffers van de Holocaust.
Volledig scherm
Kunstenaar Daan Roosegaarde en Gerdi Verbeet, voorzitter van het Comité 4 en 5 mei, bij Levenslicht, het monument voor slachtoffers van de Holocaust. © Marco De Swart

Monument ter herinnering aan Holocaust straks ook te zien in Waalwijks Museum voor Hedendaagse Kunst

WAALWIJK - Het lichtkunstwerk van Daan Roosegaarde ter herinnering aan de Holocaust dat donderdag wordt onthuld in Rotterdam komt woensdag 22 januari naar Waalwijk. Het monument wordt geplaatst in het Museum voor Hedendaagse Kunst (GMHK) in Waalwijk. In ieder geval een stukje ervan. 

Op 27 januari is het 75 jaar geleden dat vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. In opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei ontwierp Roosegaarde een lichtmonument bestaande uit 104.000 lichtgevende stenen. De stenen staan symbool voor de 104.000 Joden, Roma en Sinti die in Nederland voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd en vermoord.

Verplaatsbaar

Om de slachtoffers te kunnen herdenken in de gemeenten waar zij woonden, ontwierp Roosegaarde een verplaatsbaar monument. Alle stenen vormen donderdag eerst één groot monument in Rotterdam. Vervolgens worden de stenen, samen met uv-lichtbronnen, verspreid onder de deelnemende gemeenten, waar ze als afzonderlijke deelmonumenten gedurende twee weken te zien zijn. Waalwijk doet mee aan het project omdat ook in deze gemeente mensen zijn opgepakt en weggevoerd om wie zij waren.

Joodse herdenkingstraditie

De Waalwijkse stenen zijn tot 2 februari te zien in het GMHK. Daarna worden ze, volgens de Joodse herdenkingstraditie, op en bij het bestaande oorlogsmonument gelegd. Op deze manier vormen ze een blijvende herinnering. De lichtbron van het kunstwerk gaat terug naar het Nationaal Comité 4 en 5 mei. 

Omdat de gemeente Waalwijk het kunstwerk niet onbemand en onbewaakt buiten wil leggen, is ervoor gekozen het kunstwerk te plaatsen in het onlangs geopende museum aan de Grotestraat. ,,Op een voor voorbijgangers toch zichtbare plek.” Daarnaast is het GMHK in de week dat het kunstwerk er is op vrijdag, zaterdag en (koop)zondag open voor publiek.