Volledig scherm
© Shutterstock

Met je kind voortaan naar regionale post in Waalwijk: consultatiebureau in Waspik gaat ook dicht

WASPIK- Het consultatiebureau in Waspik gaat eind november definitief dicht. Ouders met kleine kinderen worden dan doorverwezen naar het bureau in Waalwijk, een kleine tien kilometer verderop.

De sluiting is het gevolg van de grote bezuinigingsoperatie van GGD Hart voor Brabant. De gemeente zou op haar kosten het consultatiebureau nog open kunnen houden, maar ziet daar toch van af. 

,,Als iets sluit, is dat nooit een fijne boodschap”, beseft wethouder Dilek Odabasi (GroenLinksaf). ,,Maar het is een weloverwogen besluit.’'

Quote

Als iets sluit, is dat nooit een fijne boodschap, maar het is een weloverwo­gen besluit

Dilek Odabasi, Wethouder Waalwijk

De GGD heeft de huur van het pand aan de Wilhelminastraat in Waspik al opgezegd bij wooncorporatie Casade. Om tonnen te bezuinigen, gaan diverse (kleinere) consultatiebureaus in de regio dicht. 

Als gemeenten dat willen voorkomen, moeten ze zelf voor de kosten opdraaien. De gemeente zou in Waspik zo’n 35.000 euro kwijt zijn aan huisvesting. Is het die investering waard? 

36 kinderen geboren

In Waspik zijn vorig jaar 36 baby’s geboren, in 2018 waren er dat 38. Dat zijn volgens het college geen aantallen om het bureau koste wat het kost open te houden.

De openingstijden zijn nu ook beperkt. Twee dagdelen per week kunnen mensen er terecht voor controles, advies en vragen over hun kroost. Verder is er een wekelijks inloopspreekuur.

Quote

Een dergelijke ruimte kun je niet zomaar aan andere partijen verhuren. Het zou dus vaak leeg staan

Gemeentewoordvoerder Waalwijk

,,Zo’n bureau moet aan allerlei eisen voldoen, bijvoorbeeld als het gaat om hygiëne, beveiliging en ICT’', stelt de gemeentewoordvoerster. ,,Een dergelijke ruimte kun je dan ook niet zomaar aan andere partijen verhuren. Het zou dus vaak leeg staan.’'

Een consultatiebureau mag op maximaal 10 kilometer afstand liggen van inwoners. Bij een sluiting van het bureau in Waspik wordt net aan die eis voldaan. De afstand naar Waalwijk is 9,6 kilometer.

Quote

Het consulta­tie­bu­reau in Sprang-Capelle ging in 2018 dicht. Daar bleven bezwaren van gebruikers uit

Dilek Odabasi, Wethouder Waalwijk

Of de sluiting tot verzet leidt? Wethouder Odabasi vindt dat lastig te zeggen. ,,Het consultatiebureau in Sprang-Capelle ging in 2018 dicht. Daar bleven bezwaren van gebruikers uit.’'

Bureau om de hoek

Volgens de GGD is er toch een beweging te zien naar grotere centrale consultatiebureaus. Ouders zouden steeds minder behoefte hebben aan een bureau om de hoek, zo luidt de conclusie.

Het consultatiebureau in Waalwijk zit nu nog bij het ziekenhuis, maar GGD Hart van Brabant zoekt nieuwe huisvesting. De organisatie wil alle jeugdgezondheidszorg onder één dak brengen.