Megadrugszaak Málaga heeft link met Brabant: meerdere invallen in Waalwijk en Kaatsheuvel

WAALWIJK/KAATSHEUVEL - De gigantische cocaïnevondst in Málaga van vorige week lijkt een belangrijke connectie met Brabant te hebben. De politie heeft vrijdag naar aanleiding van de recordvangst in de Spaanse kustplaats meerdere invallen gedaan in Waalwijk, Kaatsheuvel en in het Gelderse Asperen. Daarbij is volgens de politie beslag gelegd op verschillende panden, luxe voertuigen en administratie.

Het onderzoek richt zich onder andere op een Brabander die vorige week in Spanje werd aangehouden als vermeend lid van een Nederlandse drugsbende die betrokken was bij de smokkel van ruim zes ton cocaïne. 

Volgens betrouwbare bronnen gaat het om de 39-jarige Hansje V. uit Waalwijk. Zijn vader is vooralsnog niet aangehouden en verblijft in het buitenland, meldt de Landelijke Eenheid aan het Brabants Dagblad.

Hoofdverdachten

De politie laat vrijdag weten dat er al langer twijfels waren over de riante levensstijl van de Waalwijker en zijn vader. De vermoedens over illegale handel werden vorige week bevestigd toen de zoon werd aangehouden in verband met de vangst van de cocaïne in Malaga.

De megapartij drugs heeft een straatwaarde van meer dan een half miljard euro. Na de vondst ging de Landelijke Eenheid van de politie over tot de invallen in Brabant.

Volgens de politie zijn de vader en zoon hoofdverdachten in dit onderzoek. Ze hebben allebei de Nederlandse nationaliteit, maar wonen officieel niet meer in Nederland. Toch hebben zij nog wel woningen in Waalwijk.

Tekst gaat verder onder deze tweet

Luxe spullen

De twee woningen zijn doorzocht en in beslag genomen. Daarnaast werden nog eens twee panden, luxe voertuigen (Range Rover/Mercedes), luxe goederen (dure horloges) en administratie in beslag genomen. Er zijn geen arrestaties verricht.

Het onderzoek is nog in volle gang. Daarbij zal de Landelijke Eenheid nauw proberen samen te werken met de Spaanse politie. 

Drugsvondst Malaga

De Spaanse politie vond de drugs - maar liefst 6310 kilo cocaïne - eind vorige maand bij een inval in een loods in Málaga. Het is de grootste drugsvangst ooit in de Spaanse kustplaats en de één na grootste drugsvangst in Spanje. Achter deze monsterpartij zit een Nederlandse bende, zo maakten de Spaanse autoriteiten bekend.

In totaal zijn er al vijftien verdachten opgepakt, van wie dertien Nederlanders. Zij worden bijgestaan door zowel Nederlandse als Spaanse advocaten. 

Volledig scherm
Arrestatie in Malaga © Spaanse politie