Langer wachten op oordeel over miljoenenplan
DE LANGSTRAAT - De uitspraak van de Raad van State over de bezwaren die zijn ingediend tegen de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL) laat op zich wachten. Alle betrokkenen zijn daarover geïnformeerd.
De zitting in Den Haag had plaats op 20 en 21 januari. De verwachting was dat half april de uitspraak zou volgen, maar dat bleek niet haalbaar. De uitspraak is met maximaal zes weken is uitgesteld.
Drie jaar
In juni 2018 al ging de provincie akkoord met het miljoenenplan, dat onder meer is bedoeld voor de oplossing van een aantal verkeersproblemen. Een betere doorstroming van de A59, het weghalen van sluipverkeer uit de kernen, het verminderen van het aantal toe-en afritten en de aanleg van randwegen vormen een belangrijk onderdeel. Ook is er aandacht voor economische belangen, de natuur, toerisme en recreatie en maakt een snelle fietsverbinding deel uit van de plannen.
De plannen, waarvan de kosten inmiddels zijn opgelopen tot zo'n 118 miljoen euro, stuiten op het nodige verzet. Bijvoorbeeld als het gaat om de maatregelen die zijn voorzien in de Baardwijkse Overlaat (het gebied tussen Waalwijk en Drunen) of om de aanleg van een randweg pal ten oosten van Vlijmen. Bezwaarmakers vrezen juist extra verkeer, meer opstoppingen en aantasting van natuur en van cultureel-historische waarden.
Stikstof
Los van de kritiek op de plannen, spelen inmiddels twee andere kwesties een belangrijke rol bij de beoordeling. Zo moet de provincie de wegenplannen binnen de GOL opnieuw bekijken vanwege de stikstofproblematiek. De landelijke methode die werd gebruikt voor de berekening van de stikstofneerslag op natuurgebieden is onjuist.
Het komt erop neer dat de provincie meer stikstofneerslag moet compenseren, bijvoorbeeld door meer boerderijen met stikstofrechten op te kopen. Achter de schermen is de provincie daar al mee bezig. Volgens een aantal tegenstanders van de GOL-plannen deugen de stikstof- en verkeersberekeningen overigens sowieso niet. Zij vinden dat de GOL-plannen helemaal op de schop moeten.
Meer bezwaarmakers
Verder is de kans groot dat een uitspraak van het Europese Hof over inspraak, invloed heeft op de GOL. De kans bestaat namelijk dat bezwaren van mensen die verder weg wonen, alsnog in de afweging meegenomen moeten worden. De provincie verklaarde die bezwaren eerder niet-ontvankelijk, waardoor ze inhoudelijk niet zijn beoordeeld. Overigens zijn die bezwaren qua inhoud niet zo heel veel anders dan de bezwaren die eerder wél zijn bekeken door de provincie.
De GOL-plannen zijn gemaakt in samenwerking met de gemeenten Heusden, Waalwijk en 's-Hertogenbosch en waterschap Aa en Maas. Ook Rijkswaterstaat en een flink aantal belangenorganisaties waren erbij betrokken. Inwoners mochten hun zegje doen, hoewel er volgens sommigen veel te weinig tot niets met hun inspraak is gedaan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Uitvoering GOL kan over jaar starten’. Maar eerst even langs de Raad van State
DE LANGSTRAAT - De ‘echte’ werkzaamheden voor de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL) kunnen over een klein jaar kunnen beginnen. Althans, dat verwachten de betrokken gemeenten, het waterschap en de provincie. Maart 2023 zou de klus dan geklaard kunnen zijn. Maar eerst buigt de Raad van State buigt zich in januari over de bezwaren. -
PREMIUM
‘Rekenfoutje’ Heusden; tegenvaller van bijna vijf miljoen
VLIJMEN - Een nieuwe tegenvaller rond de kosten die Heusden moet maken voor de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL). Een paar weken werd al duidelijk dat Heusden 4,8 miljoen moest bijlappen omdat uitvoering van de plannen zestien miljoen duurder dreigt te worden. Nu blijkt dat Heusden zich intern ook heeft verrekend. -
‘Bommetje’ onder inspraak GOL-plannen door uitspraak Europese Hof
DEN HAAG/DE LANGSTRAAT – De Raad van State gaat onderzoeken of een kersverse uitspraak van het Europese Hof van Justitie over gaten in de inspraakprocedures bij Nederlandse (wegen)bouw- en milieuprojecten, gevolgen heeft voor de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL). -
PREMIUM
Tegenvaller: Aankoop boerenbedrijf lost stikstofprobleem GOL toch níet op
DE LANGSTRAAT - Een tegenvaller voor de GOL-plannen. Hoe groot is nog onduidelijk, maar toch. De aankoop van agrarisch bedrijf Kanaalweg 5 in Drunen levert bij nader inzien níet genoeg ‘stikstofwinst’ op om uitvoering van Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat mogelijk te maken. Er is alsnog extra stikstofruimte nodig, anders komt de noodzakelijke vergunning er niet. -
PREMIUM
Groot toekomstplan kostte al meer dan 100 miljoen; nu komt er bijna 16 miljoen bij
De uitvoering van de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL) gaat nog meer kosten dan gedacht. Onder aan de streep staat nu een bedrag van 117,6 miljoen euro, waar eerder nog werd uitgegaan van bijna 102 miljoen euro. Heusden en Waalwijk nemen een deel van de extra kosten voor hun rekening: 4,8 miljoen euro per gemeente.
-
PREMIUM
Weer praten over de GOL? Dat was toch allang beslist?
DRUNEN/DEN BOSCH - Het plan van de provincie om de stikstofproblemen rond Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL) op te lossen, rammelt en is wettelijk niet eens toegestaan. Dat stelt Van Gol naar Beter. De stichting grijpt de discussie aan om het eigen plan voor de Baardwijkse Overlaat opnieuw onder de aandacht te brengen. Maar de discussie was toch al lang afgerond, besluiten waren toch al genomen? -
-
-
Flinke tegenvaller: vertraging GOL-plannen kost 4,6 miljoen euro
DE LANGSTRAAT - Uitvoering van de werkzaamheden voor de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL) gaat 4,6 miljoen euro meer kosten. Die nieuwe financiële tegenvaller is te wijten aan de vertraging die de plannen hebben opgelopen, waardoor de aannemer niet kan starten. Het geld komt bovenop de 118 miljoen die het project al kost. -
Het zat er al aan te komen: ‘ook voor GOL geldt, stikstofneerslag opnieuw berekenen’
DEN HAAG/WAALWIJK – De wegenplannen die onderdeel zijn van de GOL (Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat), moeten vrijwel zeker opnieuw worden bekeken en mogelijk aangepast. Dat bevestigde landsadvocaat Hans Besselink donderdag namens de provincie Brabant, bij een zitting van de Raad van State.