Volledig scherm
Lichaam in bos Son en Breugel. © Persburo Sander van Gils / Sander van Gils

Kinderpsycholoog: Vlijmense leerlingen kunnen nog jaren last hebben van lijkvinding tijdens schoolkamp

VLIJMEN/SON EN BREUGEL - De leerlingen van basisschool De Vlechter uit Vlijmen die deze week een levenloos lichaam aantroffen in het bos, kunnen hier nog jaren last van hebben. Dat stelt kinderpsychologe Harriette van Schijndel. Direct goede hulp bieden is essentieel.

De duur van het verwerken van een traumatische ervaring hangt af van de persoonlijkheid van een kind. ,,Een heel gevoelig kind kan jaren later nog last hebben van onverwerkte trauma's als het geen goede hulp krijgt. Op lange termijn kan dit zelfs invloed hebben op de sociaal-emotionele ontwikkeling. Soms lijkt het aanvankelijk goed te gaan maar komen na verloop van tijd klachten, als het kind rust krijgt.”

Wat gebeurde er?

Tijdens een spel in het bos vonden 29 basisschoolleerlingen uit Vlijmen het lichaam van iemand die een einde aan het leven had gemaakt. In eerste instantie zagen twee kinderen het lichaam. Dat gebeurde maandagavond, tijdens een schoolkamp bij Son en Breugel. Schooldirecteur Dominique Habraken spreekt van een heel nare ervaring. De kinderen werden direct opgevangen en sliepen die nacht thuis. Dinsdagochtend kwamen kinderen, personeel en begeleiders in de school samen, met medewerkers van GGD, Slachtofferhulp, maatschappelijk werk, de gemeente en de politie. 

Rol ouders

Ouders moeten de situatie niet mooier maken dan het is, adviseert de psychologe van Kind- en tienerpraktijk Het Schild in Den Bosch. ,,Wees eerlijk en duidelijk. Probeer uitgebreid stil te staan bij de traumatische ervaring, maar dring niks op. Het belangrijkste is dat je kind alle ruimte krijgt dit te verwerken door alles te uiten, zonder dwang van buitenaf.”

De 29 betrokken kinderen kunnen thuis verschillende emoties gaan vertonen, zoals woede, irritatie, verdriet, huilbuien of agressief gedrag. ,,Besef dat dit erbij hoort en dat de emoties van het kind op deze manier naar buiten komen.” Ze zegt: ,,Toon begrip en bied stabiliteit als liefdevolle en ondersteunende ouders.”

Trauma doorbreken

Van Schijndel prijst het optreden van de Vlijmense basisschool en de begeleiding van het schoolkamp. Zij namen de scholieren uit de groepen 6,7 en 8 - na een nachtje thuis - mee terug naar de bewuste plaats in het bos. Ook werd het kamp hervat. ,,Dat is heel goed geweest.”

,,Bij een aangrijpende gebeurtenis zie je vaak dat er vermijdingsdrang ontstaat. Dat houdt het trauma in stand. Hulp is er daarom op gericht om het beeld dat het kind heeft te doorbreken.” Daarbij merkt de kinderpsychologe op dat het bij kinderen in de peuterleeftijd juist niet altijd verstandig is om de traumatische plek op te zoeken.

Luister naar het nieuws van vandaag

Dit en meer nieuws hoor je ook in ons dagelijkse bulletin. Luister hier naar Het Nieuws uit Brabant. Volg ons ook op Spotify en Apple Podcast, en mis geen enkel bulletin meer.