Bewegen voor senioren kan normaal gesproken op allerlei manieren. Maar bewegen in groepsverband is er nu vanwege het coronavirus niet bij. Individueel kan dat wel, zoals nu bijvoorbeeld gebeurt in Sint Janshof in Vlijmen. Deze foto is elders in Nederland gemaakt.
Volledig scherm
Bewegen voor senioren kan normaal gesproken op allerlei manieren. Maar bewegen in groepsverband is er nu vanwege het coronavirus niet bij. Individueel kan dat wel, zoals nu bijvoorbeeld gebeurt in Sint Janshof in Vlijmen. Deze foto is elders in Nederland gemaakt. © FRANS NIKKELS

In zorgcentrum niet meer bewegen met z'n allen? Dan maar een filmpje via het tv-kanaal

VLIJMEN - De beweegactiviteiten in zorgcentrum Sint Janshof in Vlijmen gaan gewoon door, ondanks de coronacrisis. Maar wel in een andere vorm.

,,Normaal hebben we bewegen in groepsvorm, of bewegen aan tafel, of Zumbalessen voor 55-plussers. Steeds met ondersteuning van fysiotherapeuten; Maar alle groepsactiviteiten zijn geannuleerd", vertelt Gerry Rechmann, welzijnsmedewerker in Sint Janshof.

Quote

We merkten al na een week dat een aantal bewoners een stuk inactiever werd. Dan gaat gelden 'rust roest'.

Gerry Rechmann, Welzijnsmedewerker Sint Janshof

Maar er is een alternatief gevonden, samen met een beweegcoach van stichting De Schroef. ,,We merkten al na een week dat een aantal bewoners een stuk inactiever werd. Dan gaat gelden 'rust roest'. En je weet niet hoe lang het gaat duren, met als gevaar dat bewoners straks veel moeilijker op de been komen."

Alles vanaf de stoel

De Schroef heeft filmpjes van beweeglessen gemaakt, die in eerste instantie alleen via de interne tv-kanalen van Sint Janshof, Sint Antonius en De Zandley werden uitgezonden. Bewoners volgen ze vanaf hun kamer. De lessen zijn bedoeld om zittend op de stoel te doen. ,,We willen voorkomen dat bewoners opstaan of gaan lopen, vanwege de risico's van vallen", aldus Rechmann.

Het personeel stimuleert bewoners om mee te doen en gaat de kamers langs voor eventuele individuele begeleiding. ,,Dan doen we op minstens anderhalve meter afstand zelf mee."

Ook thuis meedoen

Toen bleek dat ook senioren thuis behoefte hebben aan beweeglessen, zijn ze (inmiddels zijn er vijf lessen gemaakt) op de website en op het YouTube-kanaal van De Schroef gezet. ,,Zo kan iedereen thuis meedoen."