Gitarist Sjoerd van de Lest speelt midden in de nacht voor de lopers van De 80.
Volledig scherm
Gitarist Sjoerd van de Lest speelt midden in de nacht voor de lopers van De 80. © Kees Klijn

In het pikkedonker lopers ‘80' oppeppen met gitaarmuziek

HAARSTEEG - Sjoerd van de Lest moedigt de lopers van de 80 van de Langstraat op een bijzondere manier aan. Hij speelt op zijn gitaar langs de route. Hij weet uit ervaring dat muziek een belangrijke ondersteuning kan zijn bij zo'n lange tocht.

Sjoerd van de Lest (28) tracht als levenscoach dak- en thuislozen weer mee te laten doen in de maatschappij. Maar zaterdagavond, tegen halftwaalf, leek het er sterk op dat de Tilburger met Waalwijkse roots zelf hard hulp nodig had: eenzaam en volledig verlaten stond hij met zijn gitaar tegen de vangrail bij het viaduct dat tussen Elshout en Haarsteeg ligt. Een potje om geld in te doen voor zijn getokkel zou het plaatje compleet maken.
In het pikkedonker klonk zijn muziek, het was bedoeld voor de oren van de wandelaars aan de 80 van de Langstraat. 

,,Ik heb zelf drie keer de Tachtig uitgelopen en uit ervaring weet ik dat deze buitengewoon ongezellige plek de eerste breakdown kan zijn voor de wandelaars", zegt de muzikant met de artiestennaam Shoes Wanderlust. ,,Dus probeer ik ze met mijn muziek wat op te peppen.” Eén nummer springt er uit, staat bijna op repeat: These shoes are made voor walking.

Quote

Ik probeer ze met mijn muziek wat op te peppen

Sjoerd van de Lest

Die gitaar heeft 'm aan de Tachtig geholpen.,,Ooit deed een vriend van me mee. Ik heb hem toen de laatste twee kilometer ondersteund met mijn muziek. Toen kreeg vooral ik veel applaus van het publiek. Ik vond dat ik wat terug moest doen, dus heb ik zelf vijf keer meegedaan. Drie keer met de gitaar op mijn rug. Drie keer heb ik 'm uitgelopen.”

Tot twee uur tokkelde hij, tot de laatste wandelaar voorbij was getrokken. Daarna naar Halve Zolenpad in Waspik. En zondagmiddag, vanaf twaalf uur, helpt Van de Lest met zijn muziek de laatste loodjes van de wandelaars te verlichten.,,Weet je wat zo grappig is? Je komt deelnemers tegen die je drie keer hebben gehoord. Dat laten ze ook merken, hoor. Leuk is dat."

  1. Middelbare scholen gaan open en de belangrijkste vraag is nu: Gaat iedereen over of niet?
    PREMIUM

    Middelbare scholen gaan open en de belangrijk­ste vraag is nu: Gaat iedereen over of niet?

    Wat te doen met de overgangsnormen? Hoe vullen we het gala in voor de eindexamenleerlingen? Vragen waar het middelbaar onderwijs, dat op 2 juni zijn deuren weer opent, een antwoord op moest vinden. En niet iedereen heeft hetzelfde antwoord op de belangrijkste vraag: gaat iedereen wel over? Vanaf aanstaande dinsdag gaan de leerlingen van het middelbare onderwijs weer naar school. De hamvraag is natuurlijk: wat te doen met de overgangsnormen?