Volledig scherm
foto ter illustratie. © Cees Wouda

Idee voor eetbare stad wint Waalwijkse Duurzaamheidsprijs

WAALWIJK - Cassandra Stolk heeft woensdagavond de eerste Duurzaamheidsprijs van Waalwijk gewonnen. De Waalwijkse won met haar idee om van Waalwijk een eetbare groene stad te maken. Het plan is om in elke wijk eetbare bomen te planten, niet alleen in de openbare ruimte maar ook in tuinen van inwoners zelf. 

Het idee van Stolk sluit aan bij het bestaande project ‘eetbaar groen’ van de gemeente. ,,Maar wat het bijzonder maakt is dat Cassandra de bewoners bij het project wil betrekken, bij het realiseren en bij het onderhoud”, aldus de jury. Volgens de gemeente heeft het planten van eetbare bomen veel voordelen. ,,Op de deze manier creëren we een stukje bewustwording. Bomen zorgen voor zuurstof en verkoeling. Ze vergroten de biodiversiteit en ze geven ons ook nog eens gezond voedsel.” 

Plein voor De Leest

Waalwijk gaat niet alleen Stolk helpen met het uitvoeren het het plan, de gemeente omarmt ook een idee van Petra Overbeek. Zij wil het plein bij Theater De Leest, dat volledig uit tegels bestaat, vergroenen. 

De Duurzaamheidsprijs, die nu voortaan elk jaar in oktober wordt uitgereikt, bestond uit een bokaal gemaakt door leerlingen van De Overlaat. In totaal waren er 26 inzendingen voor de Duurzaamheidsprijs.