Volledig scherm
Het fietspad in 2018, vóór de aanpak. © Dik De Joode/BD

Hobbelig fietspad Zeedijk weer op de schop

DOEVEREN/VLIJMEN - Het is niet gelukt het toeristisch fietspad op de Elshoutse Zeedijk tussen pakweg Doeveren en het Koppelwiel richting Elshout comfortabeler te maken voor fietsers. Veel fietsers klagen over de semiverharding die is aangebracht. De gemeente Heusden erkent dat de oplossing die vorig jaar is gekozen, niet ideaal blijkt.

De problemen worden vooral veroorzaakt door de wortelopdruk van de vele bomen die pal langs het fietspad staan. Daardoor ontstaan flinke hobbels, gaten en scheuren in het wegdek. Landschappelijk gezien vormen de bomen en de kronkelige dijk 'een belangrijke waarde', aldus de gemeente. De dijk met z'n wielen herinnert aan dijkdoorbraken. In het verder open landschap valt de dijk direct op.

Granulaat

Vanwege het ongemak voor fietsers besloot Heusden vorig jaar negen essen en eiken te kappen; met name ter hoogte van het Koppelwiel. Op deze en een aantal andere plekken werd de asfaltfundering vervangen door een fundering van granulaat, met daarop een slijtlaag. Toen al overigens wist de gemeente dat 'wortels blijven werken'. ,,Dus moeten we daar later toch weer iets doen."

Wethouder Kees van Bokhoven zegde dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering toe serieus te bekijken of delen van het fietspad nog dit jaar vervangen kunnen worden. De kans is groot dat de bomenrij verder wordt uitgedund.