Heusden komt horeca, marktlui en organisatoren tegemoet: huren en leges terugbetaald
VLIJMEN - Organisatoren van evenementen in Heusden die vanwege de coronamaatregelen afgelast moesten worden, krijgen hun betaalde leges terug. Ook marktkooplui, horeca-ondernemers en de kermisexploitant krijgen een deel van de betaalde huur terug.
Heusden zet hiermee een volgende stap om ondernemers en organisaties financieel tegemoet te komen. Dit vanwege de financiële klappen die ze door de coronacrisis oplopen. Op hoofdlijnen volgt Heusden het beleid van het Rijk, dat erop aandringt bijvoorbeeld uitstel van betaling te verlenen. Heusden deed dat al, zodra ondernemers of organisaties daar om vroegen. Verschillende keren is er gebruik van gemaakt.
Marktkooplui
Bij het terugbetalen van de bedragen die zijn geïnd voor het afhandelen van een evenementenvergunning maakt Heusden geen onderscheid: elke organisatie krijgt die terug; tenminste als het evenement moest worden afgelast vanwege corona.
Marktkooplui die op de markt in Vlijmen staan (de enige markt die de gemeente zelf exploiteert) en die hebben gevraagd om gedeeltelijke terugbetaling van de marktgelden, krijgen dat geld terug. Dit omdat ze vanwege corona een tijdlang niet op de markt mochten/mogen staan.
Horeca en terrassen
Voor horecabedrijven geldt eenzelfde soort regeling voor wat betreft terrashuur. Er gold al uitstel van betaling voor de huur over de periode 15 maart tot 1 juni, nu wordt die huur kwijtgescholden; ook voor de periode van half oktober tot eind 2020.
Kermisexploitant Regter hoeft maar de helft (13.000 euro) van z'n huur te betalen, omdat de kermissen in Herpt, Elshout, Heusden, Drunen en Nieuwkuijk niet door konden gaan. Vlijmen, een van de grootste kermissen in de gemeente, ging wel door. Daarnaast komt de ondernemer volgens Heusden ook in aanmerking voor steun van het Rijk.
Kwijtschelding
De regelingen dat bijvoorbeeld minima kwijtschelding van hondenbelasting, afvalstoffenheffing en rioolbelasting konden krijgen, blijft bestaan. Onroerendzaakbelasting (ozb) , reclamebelasting en toeristenbelasting et cetera vallen daar niet onder. Wel is uitstel van betaling of een betalingsregeling mogelijk.
Heusden denkt dat genoemde regelingen 29.500 euro zullen kosten. Dat bedrag kan worden opgevangen vanuit de ‘coronagelden’ die de gemeente als compensatie van het Rijk ontvangt. Recent werd bekend dat Heusden daarvoor nog eens 481.000 euro krijgt, bovenop de bijna 120.000 euro extra die eerder is toegezegd. De gemeente kan dit geld besteden hoe ze zelf wil.
Risico's
Heusden heeft becijferd dat de coronacrisis een financiëel risico met zich meebrengt van ongeveer 250.000 euro, voor zover nu valt te bezien. ,,Dat kunnen we als het nodig is makkelijk opvangen", aldus wethouder Mart van der Poel (financiën).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
-
PREMIUM
‘Corona’ kan Heusden klein miljoen euro kosten: 'De verschillen zijn groot’
VLIJMEN - De coronacrisis raakt lokale ondernemers in Heusden hard. Ruim 2800 banen staan direct onder druk. En dat kan nog veel erger worden, aangezien 85 procent van de bedrijven ‘aanzienlijk tot veel last heeft van de coronacrisis’. -
Heusden scheldt deel van huur buitensportclubs kwijt
VLIJMEN - Een meevaller voor de buitensportclubs in Heusden. Ze hoeven over maart, april en mei geen ‘veldhuur’ te betalen. De gemeente hoopt de 50.000 euro die het daarmee misloopt, via het Rijk vergoed te krijgen. Net als de halve ton die Heusden mist omdat binnensportverenigingen geen gebruikmaakten van sporthallen. -
PREMIUM
Gaat corona Heusden geld kosten? Dat kan best nog eens meevallen
DE LANGSTRAAT - Alarmerende berichten waren het, in juni van dit jaar. De coronacrisis zou Heusden zomaar eens een miljoen euro kunnen gaan kosten, was de inschatting. Inmiddels ziet het plaatje er een stuk gunstiger uit: misschien gaat het per saldo wel niks kosten of houdt de gemeente er zelfs wat aan over. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
-
-
Sport, cultuur en welzijn kunnen geld krijgen, maar Heusden is wel een beetje streng
VLIJMEN - Ja, Heusden wil allerlei organisaties op het gebied van sport, cultuur en welzijn graag de helpende hand bieden als zij door corona financieel in de problemen komen. Maar nee, Heusden gaat niet als een soort Sinterklaas in het wilde weg geld uitdelen. Duidelijke criteria moeten ervoor zorgen dat de te verdelen pot van 334.000 terechtkomt op de juiste plek. -
In coronajaar subsidie niet uitgegeven? Heusden wil graag even overleg
VLIJMEN - Heusden is dit jaar coulant geweest met subsidies aan verenigingen en organisaties, ook al konden activiteiten waarvoor het geld bestemd was vanwege corona niet doorgaan. Maar volgend jaar wordt dat toch ietsje anders. Want de gemeente wil geen ‘geld over de balk smijten’.