Aanmaningen, betalingsachterstand.
Volledig scherm
Aanmaningen, betalingsachterstand. © ANP

Heusden biedt mensen met huurachterstand bij Woonveste hulp

VLIJMEN - Heusden start de proef Vroeg Eropaf met mensen die een huurachterstand hebben, of hun premie aan de ziektekostenverzekeraar al een tijdje niet betaald hebben. ,,We willen erger voorkomen.”

Alle mensen die een woning huren van Woonveste en minstens een maand achter lopen met hun huur, worden  benaderd via de gemeente Heusden. Heusden wil hen hulp aanbieden dor bij ze op bezoek te gaan en te kijken wat nodig is om te voorkomen dat schulden oplopen. De gemeente hoopt zo huisuitzettingen te voorkomen.

Quote

We willen hiermee erger voorkomen

Peter van Steen, wethouder gemeente Heusden

Het is onderdeel van een proef waarbij Heusden probeert om eerder in beeld te krijgen wie schulden heeft of die dreigt te krijgen. Want (dreigende) schulden zijn volgens de gemeente vaak een voorbode van grotere problemen, die lang kunnen duren en ook hun weerslag kunnen hebben op bijvoorbeeld kinderen. Hoe eerder mensen met schulden worden geholpen, des te lager zijn de kosten die daarmee gemoeid zijn, redeneert de gemeente. ,,We willen erger voorkomen.”

Zorgverzekeraars

Als instanties pas in actie komen als de problemen groter zijn, lopen ook de (maatschappelijke) kosten op, aldus de gemeente. Bijvoorbeeld als het daadwerkelijk komt tot huisuitzetting, of als jeugdzorg ingeschakeld moet worden.

De proef ‘Vroeg Eropaf Heusden’ richt zich niet alleen op met mensen met een huurachterstand bij Woonveste. Ook mensen die kampen met een betalingsachterstand van enkele maanden bij zorgverzekeraars VGZ of CZ, en bij Brabant Water en/of andere aanbieders krijgen een hulpaanbod.

De proef loopt twee jaar en loopt vooruit op de verplichting die gemeenten per 1 januari 2021 hebben om meldingen van een betalingsachterstand bij bijvoorbeeld woningcorporaties, zorgverzekeraars en energieleveranciers op te pakken.

Bij ‘Vroeg Eropaf’ wordt informatie van verschillende instanties aan elkaar gekoppeld, zonder dat de afzonderlijke instanties de informatie van anderen kunnen zien. Dit in verband met de privacywetgeving.