Volledig scherm
© Klijsen Makelaars en Taxateurs Oosterhout

Heusden bespreekt maar één onderwerp: geld voor de GOL

VLIJMEN - De raadsvergadering in Heusden wordt dinsdagavond zeer ingekort. Slechts één onderwerp wordt besproken, de ‘Kredietvotering uitvoeringsfase GOL en voorbereidingskrediet mitigerende maatregelen', zoals het agendapunt officieel heet. De andere bespreekstukken worden doorgeschoven.

De gemeente heeft dit besluit genomen vanwege de maandagavond aangescherpte maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Eerder was al besloten dat de vergadering plaats zou hebben zonder publiek en met inachtneming van alle geldende voorzorgsmaatregelen. De vergadering is wel online te volgen, via de website van de gemeente.

26,8 miljoen

Concreet gaat het dinsdagavond alleen over de 26,8 miljoen die Heusden nog beschikbaar moet stellen voor de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL). Die gebiedsontwikkeling bestaat uit een serie maatregelen ten aanzien van de wegenstructuur, natuur, recreatie, economie, landbouw en water. 

De bedoeling is dat er bij Vlijmen-Oost een randweg komt en dat toe- en afrit op de A59 (Vlijmen-Centrum) dicht gaan. Bij Nieuwkuijk worden de toe- en afritten verlegd, bij Vlijmen komt een ecopassage onder de A59 en er worden ecologische verbindingszones aangelegd. 

In de Baardwijkse Overlaat, tussen Waalwijk en Drunen komen nieuwe toe- en afritten en worden nieuwe parallelwegen aangelegd. Ook een snelfietsroute is onderdeel van de plannen.

Verzet

Overigens kunnen de werkzaamheden nog niet van start. De plannen die de provincie, de gemeenten Waalwijk, Heusden en 's-Hertogenbosch en een kleine twintig instanties en organisaties hebben gemaakt, roepen ook verzet op. De Raad van State moet zich daarover nog buigen.

Verder is de vraag in hoeverre de stikstofproblematiek nog roeit in het eten kan gooien. De provincie, die de kar trekt, denkt met de aankoop en het vervolgens beëindigen van een groot agrarisch bedrijf in Drunen, voldoende stikstofuitstoot en neerslag te ‘besparen’, genoeg om alle stikstof die de GOL met zich meebrengt, te salderen (compenseren). Ook daarover moet de raad van State nog uitspraak doen.

Vlijmen-Centrum

Bij het onderwerp ‘mitigerende maatregelen’ gaat het om geld dat nodig is om aanvullende maatregelen te nemen voor het verkeer. Als eerste zijn daarbij in beeld Vlijmen-Centrum, de Vijfhoevenlaan en de Kennedybrug bij Vlijmen. 

Heusden heeft voor uitvoering ervan voorlopig 2,5 miljoen euro apart gezet. Om de plannen voor te bereiden wordt nu twee ton gevraagd.

De raadsvergadering begint om 19.30 uur.