Volledig scherm
Yaël met haar eerste kruisje. © Familie Groothuis

Het was even doorzetten, maar Yaël (11) uit Vlijmen heeft Vierdaagsekruisje binnen

NIJMEGEN/VLIJMEN Elke dag was Yaël Groothuis (11) op tijd binnen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse en dus wordt vier keer dertig kilometer lopen beloond met een blinkend kruisje.

Het was een zware maar vooral leuke wandeltocht voor Yaël Groothuis. Als allerjongste liep ze mee de 103de editie mee, samen met haar vader René. ,,Het ging erg goed. Iedereen heeft een goed humeur, dus het is ook erg gezellig tussen de wandelaars.” Voorgaande jaren moedigde Yaël haar vader aan en deelde vers fruit uit; dat kreeg ze dit jaar allemaal terug. ,,Langs de route werden zoute stengels, drop, fruit en komkommer uitgedeeld.”

Genieten van de afleiding

De beruchte Zevenheuvelenweg die traditiegetrouw belopen wordt op de derde dag viel haar wat zwaar. ,,Het was niet alleen heuvel op, heuvel af maar ook nog best warm. Op tijd rusten, genieten van de afleiding om je heen en de ene voor de andere voet blijven zitten is wel de beste remedie tegen een zware dag”, legt de jonge wandelaarster uit. Ook het vroege opstaan viel de eerste dag een beetje tegen. ,,Gelukkig was dat op dag twee al verdwenen omdat ik toen in het ritme zat van vroeg slapen en opstaan.”

Even doorzetten

De laatste dag was even doorzetten, maar toen ze zonder blaren over de finish kwam was ze trotser dan trots. ,,De laatste dag was ook de leukste omdat ik na zoveel kilometers het kruisje kreeg. Ik fantaseerde daar natuurlijk al een hele tijd over en het is bijzonder om dan eindelijk over de finish te komen en het Vierdaagsekruisje te krijgen.” Yaël is na haar eerste deelname nog meer besmet geraakt met het Vierdaagsevirus. ,,Ik weet nu al dat ik ‘m volgend jaar weer ga lopen.”