Volledig scherm
© Caspar Huurdeman

Hedikhuizen Duurzaam krijgt steun van Heusden

HEDIKHUIZEN De gemeente Heusden gaat Coöperatie Hedikhuizen Duurzaam  ondersteunen. Dat kan zijn met ambtelijke uren, door experts in te huren, of door de coöperatie met geld te steunen. Nadere afspraken daarover worden later gemaakt, zo staat in de samenwerkingsovereenkomst die wordt gesloten. Belangrijk is ook dat de resultaten van het project worden gedeeld.

Hedikhuizen Duurzaam probeert plannen van de grond te krijgen om heel Hedikhuizen van het aardgasnet te halen en duurzaam te maken. Een aantal inwoners is daar al enige tijd mee bezig. Gedacht wordt onder meer aan één à  twee hectare zonnevelden. 

Steenfabriek

Maar ook de steenfabriek bij het dorp biedt grote kansen als het gaat om verwarming van het dorp met heet water. Via een eigen netwerk zou de warmte en de opgewekte energie verspreid kunnen worden.

Een poging om 1,3 miljoen euro subsidie van het ministerie van Binnenlandse zaken in de wacht te slepen mislukte, maar dat deed Hedikhuizen Duurzaam geenszins bij de pakken neerzitten. 

Windmolens zijn voor Hedikhuizen geen reële mogelijkheid, zo bleek uit eerder onderzoek. Belangrijke reden is dat Hedikhuizen te dicht bij een laagvlieg gebied van Defensie ligt.