Het Heesbeens Toneel, tijdens de repetities van een eerder gespeeld stuk.
Volledig scherm
Het Heesbeens Toneel, tijdens de repetities van een eerder gespeeld stuk. © privécollectie

Gezocht, met spoed; acteur met flair voor rol laconieke neef

HEESBEEN - Ziekte van een speler lijkt het Heesbeens Toneel op te breken. Wie redt de uitvoeringen van het gezelschap? 

Het zit het Heesbeens Toneel opnieuw niet mee. ,,We hebben inderdaad weer eens een probleem, ja", erkent woordvoerder Tinus Buijs. Terwijl volop wordt geoefend  voor het nieuwe toneelstuk ‘Testament voor Oom Ferdinand‘, is een belangrijke speler ziek geworden. ‘Met spoed’ wordt nu een mannelijke acteur gezocht.

Quote

Het hoeft geen sterspeler te zijn maar hij moet wel flair hebben

Tinus Buijs, Heesbeens Toneel

Wat die persoon in zijn mars moet hebben? ,,Het mooiste is als hij een beetje toneel kan spelen. Hij hoeft geen grote ster te zijn, maar het is wel een vrij grote rol", aldus Buijs. ,,En flair, hij moet wel wat flair hebben.”

Die flair is nodig voor de rol van de neef. Een neef die net als de rest van de familie achter het net lijkt te vissen bij de erfenis van oom Ferdinand, die naar zijn vriendin lijkt te gaan; een vriendin die zich aan oom Ferdinand heeft opgedrongen. De familie komt in opstand, de neef heeft meer iets van ‘we kijken nog wel'. 

Hectisch

De toneelclub heeft zelf al tussen twintig en dertig mensen benaderd, aldus Buijs. Maar tot nu toe tevergeefs. Vandaar de oproep. De vaste repetitieavond is op maandag. De uitvoeringen zijn meestal in januari of februari. ,,Maar dat kan eventueel later", aldus Buijs (06-46065005)

In 2018 beleefde het Heesbeens Toneel een hectisch jaar. Eerst zou er geen toneel zijn wegens gebrek aan spelers. Toen werden spelers gevonden plús een professionele regisseur en leek het leed geleden. Ware het niet dat uiteindelijk de conclusie was dat ‘de vorderingen tijdens de repetities, mede door ziekten, onvoldoende zijn om binnen afzienbare tijd ons blijspel op te voeren’. Doe’k uit Vught nam toen de honneurs waar.