De processie tijdens de Mariamaand in Elshout in een van de afgelopen jaren, met voorop Onze Lieve Vrouwe Schuts Elshout.
Volledig scherm
De processie tijdens de Mariamaand in Elshout in een van de afgelopen jaren, met voorop Onze Lieve Vrouwe Schuts Elshout. © MarieTherese Kierkels / Beeld W

Geen bedevaartgangers naar Elshout: Meimaand gaat niet door

ELSHOUT - De traditionele meimaand in Elshout gaat vanwege de coronacrisis niet door. ,,Het doet ons pijn, het is zo onwerkelijk maar het is niet anders. De gezondheid van mensen staat voorop", meldt de parochie Wonderbare Moeder. 

Hoewel alle officiële activiteiten in de Mariabedevaartsmaand zijn afgelast, zal de kerk in deze periode wel open zijn voor mensen die de kerk willen bezoeken, een kaarsje willen opsteken, willen bidden of een moment van bezinning te willen houden. Wel moeten mensen daarbij de regels en richtlijnen rond corona in acht nemen, benadrukt het kerkbestuur.

Honderden bedevaartgangers

Ook Onzendag, de afsluiting van de Mariameimaand gaat niet door. De bedoeling is deze te verplaatsen naar een andere zondag.

Traditioneel trekt de Meimaand honderden bedevaartgangers naar Elshout voor de verering van Maria en om bij de Wonderbare Moeder een kaarsje op te steken. In de kerk van St. Jan Evangelist worden dan verschillende vieringen gehouden. Ook heeft een processie plaats vanuit de kerk naar de Mariakapel. 

Dorstige boer

Volgens de overlevering verscheen in de twaalfde eeuw Maria op de Garsweide aan een dorstige boer die vlas aan het zaaien was. De dorstige boer zou door Maria drinkwater uit een nabijgelegen sloot zijn aangeboden. Het was het lekkerste wat hij ooit had gedronken. Op de akker zou de kapel zijn gebouwd. Zo ontstond de bedevaart naar Elshout.