Heusdenaar Johan van Eijk voor het Etalagemuseum in de vesting
Volledig scherm
Heusdenaar Johan van Eijk voor het Etalagemuseum in de vesting © Hans Van Den Eeden

Etalagemuseum: met Bauhauskeramiek in Heusden

HEUSDEN - In Heusden is in hartje centrum een “Etalagemuseum” geopend. In de etalage van een leegstaand hoek winkelpand is een variatie aan keramische objecten te bewonderen. Heusdenaren blijven staan en vinden het nieuwe museum bijzonder. 

“Het is een goed idee. We wandelen veel in Heusden. Op deze wijze kunnen we de keramisxche objecten van dichtbij goed bekijken”, aldus Heusdenaren Johan en Corrie van Eijk. “Omdat musea dicht zijn en culturele activiteiten geannuleerd kan er toch van kunst worden genoten. Eigenaar Govert Verdoorn aarzelde geen moment om zijn leegstaande pand daarvoor beschikbaar te stellen”, aldus initiatief neemster Elisabeth Eyl. 

In de etalages kan de kijker kennis nemen van haar uitgebreide collectie Bauhauskeramiek uit de jaren twintig en dertig. “Het was een boeiende periode van Art Deco en Jazz Age”, aldus de Heusdense kunsthistorica. De expositie is het resultaat van de verzameling van de afgelopen tien jaar van de Heusdense kunsthistorica. 

“Bauhaus was in het begin van de twintigste eeuw een vernieuwde opleiding voor architecten en beeldende kunstenaars. Het ging om betaalbare gebruikskeramiek, zoals schalen, borden, taartplateau’s, kopjes en bekers.” Door het Duitse Nazi bewind werd de opleiding en ook de productie in 1933 verboden. Eerder exposeerde Eyl haar werk in Cultureel Centrum. De Voorste Venne en Museum Het Gouverneurshuis.

Het Etalagemuseum is gevestigd aan de Engstraat 18a te Heusden.