Volledig scherm
Wil van Beers. © Gert-Jan Buijs

En het hadden er nog een paar meer kunnen zijn ...

80 van de langstraatOudgedienden heb je ook bij de 80. Zoals Wil van Beers uit Kaatsheuvel en André Halters uit Waalwijk. Allebei liepen ze er meer dan dertig.  

De eerste 80 van de Langstraat - die van 1981 - miste Wil van Beers (65) simpelweg omdat hij niet wist dat het loopevenement überhaupt bestond. ,,Ik hoorde het op een verjaardag.” Hoewel hij dacht dat je niet goed bij je hoofd moest zijn om 80 kilometer te wandelen, deed hij vanaf de tweede editie wél mee. Twee keer sloeg hij over. ,,Ik vond dat stuk tussen Hedikhuizen en Heusden, die dijk zooo saai. Toen liep je vaak uren in je uppie.”  Vervolgens was hij zo dom - hij zegt het zelf - om naar de start te gaan kijken. ,,Toen had ik spijt. Wat ben ik toch een ...” In een ander jaar moest hij de 80 laten schieten wegens een hanstringblessure. 

Buikgriep

Alle andere edities verscheen hij aan de start. ,,Ik ben een aantal keren ziek geworden. Ik denk dat onderweg iets verkeerds te eten heb aangepakt. Ik heb één keer buikgriep gehad, het was maar goed at van die Dixies langs de weg stonden. ,,Waarom ik het blijf doen? De uitdaging. Je weet nooit of je het redt. Ik krijg nog steeds de kriebels bij de start. En langs de kant is het altijd een feestje.”

Oudgediende

Volledig scherm
Andre Halters. © Marcel Donks

André Halters (68) uit Waalwijk is ook zo’n oudgediende. Hij doet voor 34e keer mee. Hij had ze alle 38 kunnen uitlopen, maar het lot besliste anders. ,,De eerste heb ik ongetraind gelopen. En uitgelopen. Maar wel met bloed in de schoenen.” Een keer haalde hij de finish niet wegens een rugblessure. ,,Die andere keer dacht ik dat ik wel met de grote jongens mee kon.” Dat was dus een grote vergissing.” Verder deed hij drie keer niet mee omdat er belangrijke familiefeesten waren. Die gingen voor. ,,Ik mocht van mijn vader niet meedoen.” 

Praatje

Vroeger liep Halters de 80 ook voor de tijd, maar daar is hij klaar mee. ,,Tien uur, drie kwartier is mijn beste tijd. Daar ben ik nu klaar mee. Ik loop nu ontspannen, hier een praatje, daar wat drinken, lekker op mijn  gemak. Ik zorg dat ik om tien uur, half elf binnen ben, dan staat er het meeste volk aan de finish. Heerlijk, daar doe ik het voor.”

Eerdere aflevering

In de aanloop van De 80 portretteert het Brabants Dagblad verschillende deelnemers met een bijzonder verhaal. In de eerste aflevering kwam Daniëlle Kruissen uit Drunen aan het woord.