Grote belangstelling voor keramische objecten in Heusden.
Volledig scherm
Grote belangstelling voor keramische objecten in Heusden. © Hans van den Eeden

EKWC viert jubileum met ‘Keramiekfestival’ in Heusden

HEUSDEN - Het Sunday Morning Europees Keramisch Werk Centrum (EKWC) viert dit weekeinde uitgebreid het vijftigjarig bestaan. Het doet dit in Heusden, de plaats waar het allemaal begon. Met performances, lezingen en expositie wordt stil gestaan bij de mijlpaal.

Ook al loopt het aantal kunstenaars terug en sluiten galeries in Heusden. De vesting, kunst en cultuur blijven met elkaar verweven. Dat wordt niet op de laatste plaats gevoed door de geschiedenis van het Sunday Morning Europees Keramisch Werk Centrum (EKWC). Het internationale centrum is sinds 2014 gevestigd in Oisterwijk. Van 1969 tot en met 1991 was Heusden de thuisbasis en verhuisde via Den Bosch in 2016 naar Oisterwijk. Aanleiding voor het EKWC is om na 50 jaar terug te gaan naar zijn roots: Heusden. 

Ontwikkeling

De festiviteiten zijn onder meer bij  de eerste locatie van het Keramisch Werkcentrum, waar nu Priveekollektie Contemporary Art & Design is gevestigd. Dit gebeurt met een variatie aan activiteiten, zoals performances, lezingen en een expositie. Op de jubileumtentoonstelling worden werken van meer dan 70 kunstenaars uit de afgelopen vijftig jaar getoond. De expositie geeft een goed beeld van de geschiedenis en ontwikkeling van de keramiek van de afgelopen vijftig jaar. 

Verrassend was de openingsperformance Horse door Linda Molenaar. Ze had voor het thema ‘Horse’ gekozen, omdat het complex voorheen dienst deed als paardenstal. In het nabij gelegen Streekarchief kwamen op zaterdagmiddag de voormalige directeuren tijdens een tafelgesprek aan het woord. Door Yvette Lardinois werden de (voormalige) directeuren over de mogelijkheden en beperkingen ondervraagd. Hieruit bleek duidelijk dat het EKWC in de verschillende tijdsperiodes altijd moest knokken voor zijn bestaan.  De zaterdag werd afgesloten met een programma, genaamd Products for a new identity afgesloten. 

Zondag zijn er diverse nog lezingen en interviews. Ook wordt de expositie in het Gouverneurshuis over Bauhaus en keramiek geopend.