Volledig scherm
© Efteling

Einde aan 34 jaar stuiteren op Bobsleebaan in de Efteling

KAATSHEUVEL – Met 60 kilometer per uur in exact 2 minuten en tien seconden van twintig meter hoogte in een slee naar beneden denderen. Het kan nog bijna één jaar. 

In september 2019 komt de Bobsleebaan namelijk in handen van de sloper die de baan vakkundig uit elkaar gaat sleutelen. Op de plek van de Bob komt in 2020 de nieuwe attractie Max & Moritz.

Harde banden

Op 4 april 1985 werden de eerste ritjes gemaakt op de Bobsleebaan met het kenmerkende Zwitsers uiterlijk. De Efteling telde destijds omgerekend ruim 3 miljoen euro neer voor de attractie. In de beginjaren konden er per karretje maximaal zes volwassen en kinderen naar beneden roetsjen.

En dat was duidelijk hoorbaar. Het geluid van de harde banden kwam zelfs boven het gegil van de passagiers uit. In 1996 werden de banden vervangen door zachtere exemplaren. Acht jaar later werden originele karretjes vervangen door houten exemplaren waar twee mensen naast elkaar konden zitten.

Mankementen

Met het verstrijken van de jaren begon de Bobsleebaan ook steeds meer gebreken te vertonen. De achtbaan stond de afgelopen jaren regelmatig langere tijd stil vanwege technische mankementen of vanwege een botsing tussen twee sleeën bij regenachtig weer.

Liefhebbers kunnen nog een jaar genieten van de ritjes in de BOB. Daarna zullen ze het met de foto’s moeten doen die tijdens elke rit in volle vaart worden gemaakt. 

Herinneringen aan de Bob

Herinneringen aan de Bob die het delen waard zijn? Of ben jij een enorme fan? Laat het weten aan onze verslaggever Merel van Beers: m.vbeers@persgroep.nl.