De brand in de woning aan de Voorstraat in Almkerk waarbij veel rook vrij kwam.
Volledig scherm
De brand in de woning aan de Voorstraat in Almkerk waarbij veel rook vrij kwam. © FPMB ERIK HAVERHALS

Eerst celstraf dan therapie voor Almkerker die huis moeder in brand stak

BREDA/ALMKERK - Voorovergebogen en met berouwvol gevouwen handen hoort de verdachte muisstil zijn vonnis aan. De 31-jarige Almkerker is vol schuldbesef en wil zo snel mogelijk in behandeling voor zijn psychische problemen. Maar de rechtbank vindt dat hij toch eerst een celstraf moet uitzitten voor de brandstichting in het huis van zijn moeder.

Achttien maanden waarvan zes voorwaardelijk, luidt het vonnis. ,,We zien heus wel het belang dat u zo snel mogelijk naar een psychiatrische instelling kunt. Maar de samenleving vraagt ook om een forse straf voor zo’n ernstig feit als u heeft gepleegd”, licht de rechter toe.

Dat betekent dat de Almkerker pas na het uitzitten van twaalf maanden cel kan beginnen met de therapie. De rechtbank legt hem tijdens de proeftijd van twee jaar ook een meldplicht op bij de reclassering. En hij moet meewerken aan urine- en ademonderzoek ter controle van zijn drugs- en alcoholgebruik.

Wanhoopskreet

Toen de man op 16 februari ‘s avonds met benzine een kastje op de benedenverdieping in brand stak, was het nooit de bedoeling om zijn moeder om te brengen, zo bleek ook wel tijdens de inhoudelijke zitting. Hij wilde haar laten schrikken. Het was een wanhoopskreet. Hij wilde met zijn moeder praten omdat hij zich bedreigd voelde door zijn broer. Hij was boos omdat zij daar geen gehoor aan gaf. Duidelijk is dat de thuiswonende jongeman die avond in een psychose verkeerde als gevolg van zijn alcohol- cannabis- en medicijngebruik. Hij lijdt aan persoonlijkheidsstoornissen en is verminderd toerekeningsvatbaar.

De vuurhaard breidde zich snel uit. Niemand liep letsel op. ,,Maar u heeft miskend hoe gevaarlijk een brand zich kan ontwikkelen”, aldus de rechtbank. En daardoor had een levensbedreigende situatie kunnen ontstaan voor zijn moeder en een huurster die ook in het grote huis woont.

Zijn moeder heeft geen aangifte gedaan omdat ze hulpverlening belangrijker vindt dan straf.