Leerlingen van het Altena College en van de International School Eindhoven hangen aan de lippen van de oorlogsveteranen.
Volledig scherm
PREMIUM
Leerlingen van het Altena College en van de International School Eindhoven hangen aan de lippen van de oorlogsveteranen. © foto ricardo smit

Breekbare veteranen 75 jaar na de bevrijding nog op handen gedragen

Bevrijding 75 jaarWERKENDAM - De oorlogsveteranen die Nederland 75 jaar geleden hielpen bevrijden, worden overal als helden ontvangen. In het Biesbosch-museum in Werkendam krijgen ze een staande ovatie.

Ruim twintig WOII-veteranen uit de VS, Canada, Polen, Groot-Brittannië en Schotland zijn deze week te gast in ons land. Ze bezoeken vliegshows, wonen herdenkingen bij, worden ontvangen in het Koninklijk Paleis, borrelen in de Troonzaal en spreken met scholieren.

Deze woensdag zijn ze in Werkendam. De meeste veteranen ogen broos. Slechts een enkeling loopt zelf, wordt ondersteund door een familielid of heeft een loopstok, het overgrote deel zit in een rolstoel of loopt achter een rollator. De jongste is 93, de oudste bijna een eeuw. Zij waren betrokken bij operatie Market Garden, een geallieerd offensief tussen 17 en 25 september 1944.

Een van hen is Clinton Riddle uit Sweetwater Tennessee. De 98-jarige Amerikaan is met zijn dochter Connie Moore in Nederland. Voor de vierde keer inmiddels. Riddle vertelt dat hij de tijd van toen herleeft als hij over zijn ervaringen vertelt. Hij kent Arnhem en Nijmegen wel, het verhaal over de liniecrossers in de Biesbosch niet.

Auteur Jelle Simons houdt daarom een presentatie en vertelt over De Biesbosch, die met zijn wirwar van kreken, grienden en rietvelden een belangrijke schuilplaats voor onderduikers in de Tweede Wereldoorlog was. Clinton Riddle en de andere veteranen met hun opgespelde oorlogsmedailles maken daarna een rondvaart. Aan boord praten ze met leerlingen van het Altena College uit Sleeuwijk en studenten van de International School Eindhoven. De jongeren hangen aan hun lippen. Connie Moore is blij dat ze de oorlogsverhalen van haar vader hoorde toen ze nog jong was. ,,Nu wordt hij vergeetachtig.''